20.09.2010
Troia, Luana. Cartea veche între fascinaţie şi cunoaştere. - Iaşi: Princeps, 2005. - 169 p.
Lucrarea de faţă presupune cărţi cu ex-libris şi dedicaţii existente în colecţiile Bibliotecii "Gh. Asachi" Iaşi.
Dorinţa de a prezenta colecţiile Bibliotecii "Gh. Asachi" într-o altă formă, în care să predomine imaginea cărţii, a stat la baza acestei lucrări. Interesul manifestat de cei care vizitează sediul bibliotecii faţă de colecţiile de carte veche şi în acelaşi timp atracţia lor pentru aceste punţi peste secole ale culturii umane au constituit imboldul necesar pentru realizarea acestui volum.
Primul capitol cuprinde cărţi vechi cu ex-libris, mici însemnări care fac atît de uşoară apropierea dintre carte şi om peste timp şi spaţiu. Aceste "acte de posesiune" apar odată cu primele cărţi, dovedind prin formularea "ex meis libris" că o carte aparţinea unei anumite persoane fie că avea sau nu o colecţie bogată de cărţi.
Capitolul 2 include dedicaţiile şi însemnările de pe cărţile de secol XX, avînd în vedere însemnările autografe ale unor scriitori români importanţi (Otilia Cazimir, George Lesnea, Ion Pillat, Aron Cotruş, Magda Isanos, George Bacovia etc.) sau istorici (A. D. Xenopol) sau oameni de litere moldoveni (N. Ţaţomir).
Capitolul 3 ilustrează cîteva ediţii de lux care au o legătură deosebită, gravuri realizate cu mare fineţe, autori celebri în literatura universală.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu