22.01.2011
Harry Potter între magie şi fascinaţie
J.K. Rowling. Harry Potter şi piatra filosofală. – Bucureşti: Egmont, 2001. – 262 p.
J.K. Rowling. Harry Potter şi Camera secretelor. – Bucureşti: Egmont, 2001. – 299 p.
J.K. Rowling. Harry Potter. Prizonier la Azkaban. – Bucureşti: Egmont, 2001. – 375 p.
J.K. Rowling. Harry Potter şi Pocalul de Foc. – Bucureşti: Egmont, 2003. – 624 p.
J.K. Rowling. Harry Potter şi Ordinul Phoenix. – Bucureşti: Egmont, 2003. – 871 p.
J.K. Rowling. Harry Potter şi Prinţul Semipur. – Bucureşti: Egmont, 2005. – 589 p.
J.K. Rowling. Harry Potter şi Talismanele Morţii. – Bucureşti: Egmont, 2007. – 624 p.
Succesul înregistrat de seria Harry Potter a cuprins întreg mapamondul. Înţelegerea semnificaţiilor şi succesului romanelor Harry Potter a pus multe semne de întrebare, fapt pentru care au apărut diverse cărţi care au tratat sau cel puţin au încercat să explice fenomenul Harry Potter. În fiece bibliotecă din reţea sunt cărţile Harry Potter, în limba română, rusă şi franceză. Urmează să mai apară şi ecranizarea celei de a 2-a parte a romanului Harry Potter şi Talismanele Morţii.
În colecţiile BM “B.P. Hasdeu” sunt 2 cărţi la această temă.
Granger, John. Cheia secretă a lui Harry Potter: Înţelegerea semnificaţiilor, geniului şi succesului romanelor Harry Potter de J. K. Rowling / J. Granger; trad.: I. Iepureanu. – Cluj-Napoca: Eikon, 2003. – 268 p. (filiala Liviu Rebreanu)
Lucrarea de faţă a apărut în Statele Unite înainte publicării volumelor 5-7 Harry Potter şi Ordinul Pheonix, Harry Potter şi Prinţul Semipur şi Harry Potter şi Talismanele Morţii.
Cartea Cheia secretă a lui Harry Potter este un volum organizat în patru părţi, mergînd de la elementul secular la cel sacru, pentru a depăşi cele două piedici principale în înţelegerea operei d-nei Rowling.
Prima parte Harry, luat în serios este organizat şi scris în aşa o modalitate în care să vină în ajutorul cititorilor în ceea ce priveşte seriozitatea seriei Harry Potter, fără să se facă vre-o aluzie la ceva anume. Partea a doua Secretul lui Harry Potter include momente ce ţin de alegerile pe care le face Harry Potter în timpul studiilor sale la Hogwarts, simbolurile: transfigurarea, transformarea şi modificările alchimice; simbolismul poveştii şi al personajelor, dar şi simbolul lui Hristos din seria Harry Potter. Partea a treia – Semnificaţiile seriei Harry Potter – O examinare volum cu volum, tratează semnificaţiile Pietrei Filosofale, Camerei Secretelor, Prizonierului la Azkaban şi Pocalului de Foc. Capitolul în cauză demonstrează semnificaţia numelor personajelor principali şi titlurilor cărţilor, precum că nu are nimic de a face cu religia. De exemplu, titlul primei părţi oferă un punct bun de pornire în căutarea semnificaţiei sale. Întrucît Piatra Filozofală este un produs al alchimie spirituale.
Partea a patra Ce se va întîmpla cu Harry? include întrebări ce ţine de cine va supravieţui: Harry Potter sau Cap-de Mort? De partea cui este Plesneală? Ce se va întîmpla mai departe?
Deşi volumele în cauză deja au fost scoase sub tipar, este inutil să mai vorbim la această temă. Deja se ştie subiectul acestor volume, cu atît mai mult că fanii Harry Potter au rugat-o pe J. K. Rowling, pe tot felul de forumuri să nu-l ucidă pe Harry Potter, fapt pentru care este demonstrat că într-o oarecare măsură autoarea s-a lăsat influenţată de opinia publică pentru a-şi finaliza opera.
Nu este exclus să apară şi volumul 8 Harry Potter, atît doar că nu va fi centrat pe personajul Harry Potter.
Vînzările cărţilor şi filmelor Harry Potter au atins sume considerabile, ceea ce demonstrează că subiectul în cauză a fost unul bine gîndit şi scris.
Smith, Sean. Biografiâ sozdatelâ Harry Pottera J. K. Rowling. – Moskva: Astrel΄, AST, 2003. - 315 s. (Sediul Central).
Este o altă carte aflată în colecţiile Bibliotecii “B. P. Hasdeu”, vorbeşte despre personajul Harry Potter, care a devenit celebru de la apariţia primului volum din această serie. Seria Harry Potter a ajuns în topul nr. 1 din lista best-sellurilor, ceea ce demonstrează subiectul interesant al cărţii. La fel ca şi autorul precendent, Sean Smith vorbeşte despre autoarea J. K. Rowling, cine a fost ea, de unde vine şi cum a apărut ideea de a scrie un astfel de roman. J. K. Rowling a devenit cel mai plătit scriitor graţie romanelor Harry Potter.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu