17.12.2010
Kakuzô, Okakura. Cartea ceaiului. – Chişinău: Cartier, 2010. – 126 p.
Ceaiul a început ca doctorie şi a aajuns cu vremea o băutură. În China el a pătruns prin al optulea secol în hotarele poeziei. În secolul XV-lea, Japonia l-a ridicat pînă la o religie a estetismului – ceismul. Filosofia ceaiului nu e numai estetică, în înţelesul obişnuit al cuvîntului, căci vădeşte, în legătură cu morala şi religia, întregul nostru punct de vedere faţă de om şi de fire afirmă autorul cărţii. Lucrarea Cartea ceaiului include şapte capitole: Ceaşca omenirii, şcolile ceaiului, taoism şi zenism, ceainăria, preţuirea artei, flori, meşterii ceaiului.
Sursa imaginii: www.renne.com
13.12.2010
Droit, Roger-Pol. Filosofia pe înţelesul fiicei mele. – Chişinău : Cartier, 2009. – 92 p.
Titlu original: La philosophi expliquée à ma fille.
Raţiunea acestei cărţi
Filosofia este un cuvînt care, deseori, sperie. Ne imaginăm întrebări nemaipomenit de complicate, un vocabular enigmatic, chiar şi titluri de cărţi pe care nu le înţelegem. Pe scrut, filosofia nu ar fi o activitate pentru toată lumea. Crezînd una ca asta, ne înşelăm.
Baczko, B. Crimele revoluţiei franceze. – Bucureşti : Humanitas, 2007. – 360 p.
Titlu original: Comment sortir de la Terreur.
La 9 termidor, Convenţia îi scoate în afara legii pe Robespierre, Saint-Just şi acoliţii lor; o zi mai tîrziu, călăul Parisului îi ghilotinează. Franţa intră într-o perioadă tulbure, marcată de o dilemă inedită: cum se poate opri Teroarea, instaurată de aceeaşi convenţie cu şaisprezece luni în urmă, fără ca procesul ei să fie totodată unul al Revoluţiei înseşi.
Cartea include cinci capitole: Robespierre-rege; Sfîrşitul anului II; Groaza la ordinea zilei; Poporul vandal; Momentul termidorian.
Benz, W. Holocaustul la periferie: Persecutarea şi nimicirea evreilor în România şi Transnistria în 1940-1944. / W. Benz, B. Mihok. – Ch. : Cartier...
Nimicirea evreilor în România s-a deosebit esenţial de holocaustul din alte teritorii. Această ţară, aliată cu Germania hitleristă şi condusă de dictatorul Antonescu, a lăsat neatinşi evreii de naţionalitate română din ţinut (Vechiul Regat), dar a exilat şi a omorît fără milă evreii din teritoriile noi ale ţării, Bucovina şi Basarabia.
În România, discuţiile referitoare la holocaust au început la sfîrşitul anilor 1990. Raportul final al Comisiei internaţionale pentru studierea holocaustului în România (2004) marchează începutul unei culturi a memoriei în România, din care mai fac parte un insitut naţional şi un monument al holocaustului înbucureşti.
Delorme, J. Marile date ale timpurilor moderne. – Bucureşti : Pro Editură şi Tipografie, 2009. – 116 p.
Titlu original: Les grandes des temps modernes
Autorul cărţii vine cu diferite date cronologice din perioada modernă, în ordine cronologică, în care este explicat şi evenimentul care a avut loc într-una din ţările moderne.
La începutu cărţii este dată o notă explicativă precum că:
1521. – este data unui eveniment;
c. 1524. – dată nesigură sau aproximativă;
<1509-1549>. – interval de desfăşurare al unui eveniment;
1523. – Trimite la rubrica corespunzătoare datei indicate (N. B. Această dată nu este neapărat cea a evenimentului care a motivat trimiterea).
(a) Într-o rubrică, trimitere la unul dintre paragrafele notiţei corespunzătoare.
(Sursa imaginii: www.pravalia cu carti.ro)
Fraser, Angus. Ţiganii : originile, migraţia şi prezenţa lor în Europa. – Bucureşti : Humanitas, 2008. – 366 p.
Titlu original: the Gypsies
Ţiganii reprezintă istoria unui popor rătăcitor, care în Evul Mediu ajunge în Balcani şi apoi se răspîndeşte peste întregul continent european şi dincolo de acesta. Datorită straielor lor de pelerini, ţiganii au stîrnit o puternică curiozitate, după care au început să circule tot felul de teorii. Încă de la misterioasa lor apariţie în Europa, acum mai bine de nouă sute de ani, ţiganii au refuzat să se înscrie în cadrele existenţei stabile, conformă cu convenţiile sociale acceptate. Aşa se face că obiceiurile şi cultura lor au rămas practic neînţelese, păstrarea propriei lor identităţi izbindu-se de respingerea societăţilor cu care au conveţuit.
(Sursa imagnii: www.pravaliacucarti.ro)
08.12.2010
Deletant, Dennis. Aliatul uitat al lui Hitler: Ion Antonescu şi regimul său: 1940-1944. – Bucureşti : Humanitas, 2010. – 398 p.
Titlu original: Hitler’s forgotten ally
„Demonizat atît de legionar, cît şi de regimul stalinist, recuperat de comunismul naţionalist al lui Nicolae Ceauşescu, mareşalul Ion Antonescu a fost transformat după 1990 în figura emblematică a anticomuismului. Autorul cărţii aduce o perspectivă nouă asupra omului şi epocii: perspectiva unui cercetător străin de pasiunile iscate în România, uneori chiar şi printre istorici, de un moment istoric „nedigerat”.
Autorul tratează subiecte ce ţin de activitatea politică a lui Antonescu în timp ce acesta s-a aflat la conducerea României în anii 1940-1944, într-un moment critic pe plan internaţional: cel de-al doilea război mondial. Astfel, sunt tratate subiecte ce ţin de Statul Naţional Legionar, holocaust, evrei, Transnistris: soarta evreilor şi a romilor; lovitura de stat de la 23 august 1944 etc.
Sursa imaginii: www.pravaliacucarti.ro)
Djuvara, Neagu. Ce au fost boierii mari în Ţara Românească. – Bucureşti : Humanitas, 2010. – 269 p.
Lucrarea Ce au fost boierii mari în Ţara Românească : Saga Grădieştilor (sec. XVI-XX) este o cercetare asupra unui neam de boieri mari şi, în fapt, un volum ce priveşte istoria instituţiilor politice româneşti premoderne. În epoca medievală, în Ţările Române, boierii aveau un rol foarte important în guvernarea ţării.
Autorul tratează acest subiect, incluzînd subiectul dat în 7 capitole după cum urmează: Introducere; În căutarea începuturilor; Trei generaţii de mari dregători; În vremea fanarioţilor; În veacul renaşterii naţionale; ultimul lor veac şi anexe.
Sursa imaginii: www.pravaliacucarti.ro
06.12.2010
Platon. A-F. O istorie a Europei de Apus în Evul Mediu: De la Imperiul Roman tîrziu la marile descoperiri geografice (sec. V-XVI). - Iaşi : Polirom.
În lucrarea de faţă, autorii oferă diverse aspecte a istoriei Europei de Apus în Evul Mediu.
Cartea include 5 capitole: 1. De la Antichitate la Evul Mediu în Europa de Apus (secolele III-VIII); 2. Începutul Evului Mediu în Europa de Apus (sec. VIII-IX); 3. Apogeul civilizaţiei medievale în Europa de Apsu (sec. XI-XIII); 4. Relaţiile dintre Răsăritul ortodox şi Occidentul latin în Evul Mediu; 5. Evul Mediu tîrziu şi tranziţia spre modernitate (sec. XIV-XV/XVI).
Cartea este utilă studenţilor facultăţilor de istorie, dar şi tuturor celor interesaţi de istorie.
Sursa imaginii: www.pravaliacucarti.ro)
Colecţia Codobelc a editurii Cartier la Biblioteca Municipală "B.P. Hasdeu" din Chişinău.
Titlu original: Le dico des chevaliers
Lucrarea de faţă este inclusă în colecţia Codobelc a editurii Cartier. Articolele sunt în ordine alfabetică sau tematică, fiind abordate subiecte importante. Cartea este destinată copiilor, oferindu-le informaţii ce ţin de istorie: ce este un asediu, asalt, blazon, cetăţui etc.
Joly, D. Dicţionarul piraţilor şi corsarilor / D. Joly; trad.: Ioan T. Biţa. – Chişinău : Cartier, 2009. – 124 p. – (Colecţia Codobelc)
Titlu original: Le dica des pirates et des corsaire.
Cartea include informaţii despre piraţi şi corsari, armele folosite de aceştia, istoria diferitor piraţi. Se explică şi cum sunt corăbiile pirat, obiectele utilizate de aceştia. Aici se vorbeşte şi despre filmele în care piraţii au rol principal, descriindu-se, astfel, viaţa piraţilor în general. Cartea mai include şi ilustraţii, care îi va ajuta pe copii să înţeleagă mai bine lumea piraţilor.
Laffon, Martine. Cartea lui de ce / M. Laffon, H. De Chabaneix; trad.: C. Străilă. – Chişinău : Cartier, 92 p. - (Colecţia Cartier Codobelc)
Titlu original: Le livre des pourquoi.
Lucrarea de faţă este destinată copiilor de vîrstă preşcolară şi şcolară. Cartea este destinată acestei vîrste de copii pentru că le oferă răspunsuri la cele mai diverse întrebări de cultură generală. La fel, pe lîngă răspunsurile propriu-zise, autorii mai oferă nişte informaţii generale vizavi de subiectul în cauză. Întrebările sunt din cele mai diverse: despre pămînt, sentimente, cer, animale, flori, legume etc. Cartea mai are şi un conţinut encliclopedic. Cartea mai conţine şi ilustraţii.
Laffon, Martine. Cartea lui cum / M. Laffon, H. De Chabaneix; trad.: C. Străilă. – Chişinău : Cartier, 92 p. - (Colecţia Cartier Codobelc)
Titlu original: Le livre des comment
Lucrarea de faţă este destinată copiilor de vîrstă preşcolară şi şcolară. Cartea este destinată acestei vîrste de copii pentru că le oferă răspunsuri la cele mai diverse întrebări pe care copii şi le pun. La fel, pe lîngă răspunsurile propriu-zise, autorii mai oferă nişte informaţii generale vizavi de subiectul în cauză. Întrebările sunt din cele mai diverse: despre arte, tehnică şi explorare, animale, viaţă etc. Cartea mai conţine şi ilustraţii.
Jaffé, Laura. Cartea lui când / L. Jaffé; trad.: C. Străilă. – Chişinău : Cartier, 92 p. - (Colecţia Cartier Codobelc)
Titlu original: Le livre des quand.
Lucrarea de faţă este destinată copiilor de vîrstă preşcolară şi şcolară. Cartea este destinată acestei vîrste de copii pentru că le oferă răspunsuri la cele mai diverse întrebări pe care copii şi le pun. La fel, pe lîngă răspunsurile propriu-zise, autorii mai oferă nişte informaţii generale vizavi de subiectul în cauză. Întrebările sunt din cele mai diverse: invenţii, artă, viitor, cer, natură.
Cartea mai conţine şi ilustraţii.
(Sursa imaginilor: www.cartier.md)
24.11.2010
Gastronomie românească tradițională
Ghidul dulciurilor de casă. – Ed. a II-a, rev. – Bucureşti : House of Guide, 2005. – 256 p.
Frîncu, Gina. Reţete pentru meniurile de sărbători / G. Frîncu, M.-M. Sîrbu. – Bucureşti : Runa, 2006. – 216 p.
Crearea unui meniu pentru sărbători poate constitui deseori o problemă. Meniurile de sărbători diferă de la caz la caz, în dependenţă şi de alegerea localului, persoanele invitate, ofertă etc.
Astfel, această carte include numeroase reţete ce ar veni în ajutorul tuturor celor care doresc să sărbătorească un eveniment. Aici sunt incluse reţete pentru mesele de Paşte, Crăciun, Revelion, Ocazii festive în care oferă reţete diverse de aperitive, borşuri, ciorbe, feluri de bază, deserturi.
23.11.2010
Moraru, Pavel. Bucovina sub regimul Antonescu (1941-1944). – Chişinău : Prut Internaţional. Vol. 2. – Politică. Învăţămînt. Cultură. – 226 p.
Secolul al XX-lea a fost marcat de evenimente interesnate: unele controversate, altele deocamdată enigmatice. Prin elaborarea studiului Bucovina sub regimul lui Antonescu (1941-1944), autorul a încercat să-şi aducă contribuţia la cunoaşterea adevărului istoric.
Cartea include 3 capitole: învăţămîntul, ştiinţa şi cultura. Ocrotirea sănătăţii; Regimul politic şi acţiunile subversive din Bucovina ostile dictaturii Antonescu şi Reocuparea nordului Bucovinei de către armatele sovietice.
Eşanu, Valentina. Bogdan al II-lea şi Maria-Oltea – părinţii lui Ştefan cel Mare şi Sfînt. – Chişinău : Prut Internaţional, 2007. – 158 p.
Personalitatea măreaţă a lui Ştefan cel Mare şi Sfînt, domnia sa îndelungată, plină de mari realizări şi succese în cele mai diverse domenii de activitate, au lăsat o urmă adîncă în întreaga istorie şi cultură românească.
Lucrarea de faţă face parte dintr-o serie de studii care sunt dedicate epocii lui Ştefan cel Mare şi Sfînt. Prima parte a cărţii în cauză este consacrată lui Bogdan al II-lea şi cuprinde o serie de aspecte privind originea şi familia sa, condiţiile urcării în scaunul domnesc, activitatea în anii de domnie, precum şi sfîrşitul său tragic. A doua parte a lucrării este dedicată mamei lui Ştefan cel Mare – Maria-Oltea. Al treilea compartiment – acţiunile lui Ştefan cel Mare întru înveşnicirea memoriei părinţilor săi. Cea de a patra parte a lucrării întruneşte o serie de documente interne şi externe din secolul al XV-lea privind ascendenţa şi domnia lui Bogdan al II-lea, precum şi menţiuni ale părinţilor săi datînd din timpul domniei lui Ştefan cel Mare.
Cartea se află la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu”
Poştarencu, Dinu. Anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. – Chişinău : Prut Internaţional, 2006. – 304 p.
În conformitate cu stipulaţiile Tratatului de pace ruso-turc de la Bucureşti din 1812, Basarabia a fost anexată la Imperiul Rus. Spaţiul dintre Prut şi Nistru a cunoscut iniţial o perioadă de ajustare la organizarea administrativă a Imperiului Rus. Prima fază a perioadei respective o constituie scurta administrare a provinciei româneşti de către boierul Scarlat Sturza, trecut în serviciul Rusiei.
Cartea include şapte părţi care tratează subiecte privind consecinţele tratatului de pace ruso-turc de la Bucureşti; Organizarea administrativă a Basarabiei; Activitatea guvernatorului Scarlat Sturdza; Populaţia Basarabiei; Aspecte sociale; Organizarea bisericească a Basarabiei. Învăţămîntul; Actul de la 1812 în viziunea istoriografiei sovietice.
Bessière, Richard. Comorile pierdute ale omenirii: de la Sfântul Graal la bijuteriile tarilor. – Bucureşti : Litera Internaţional, 2010. – 140 p.
Titlu original: Sur la trace des richesses matérielle et spirituelles disparues
Din cele mai îndepărtate timpuri, oamenii au încredinţat ascunzătorilor tot ceea ce vroiau să ferească de ochii semenilor avizi şi lacomi. Au fost descoperite multe ascunzători preistorice: cele de la Barrou, în Indre-et-Loire, Montignac-Lascaux.
Comorile care ne interesează cel mai mult în această lucrare sunt cele ascunse, cu origini foarte diverse, îngropate în pămînt sau înghiţite de oceane conţinînd monede, bijuterii, aur, pietre preţioase.
12.11.2010
Hasnaş, Constantin. Elementariu chimic: totul despre elementele chimice. – Chişinău : Arc, 2008. – 144 p.
Cartea este adresată elevilor din clasele gimnaziale (VII-IX), liceale (X-XII) şi studenţilor de la facultăţile de chimie, biologie, fizică, medicină şi tehnologie.
Lucrarea este concepută ca o enciclopedie a elementelor chimice şi are la bază principiul Totul despre elementele chimice. Ea constă din patru părţi distincte, fiecare prezentînd elementele chimice din diferite perspective.
Partea I, intitulată Elementariu chimic, propune un table periodic original al elementelor chimice, ce include diverse clasificări ale acestora. Tot aici sunt incluse informaţii complete despre fiecare element chimic în parte.
Partea a II-a, Elemente chimice în tabele, grafice şi diagrame, conţin 21 de tabele, două grafice şi patru diagrame, care reprezintă date despre cronologia descoperirii elementelor chimice şi etimologia denumirilor lor, structura atomilor etc.
Partea a III-a reprezintă un Glosar chimic, care explică circa 200 de noţiuni şi termini chimici legaţi de tematica lucrării.
Partea a IV-a – Dicţionar explicativ al termenilor aplicaţi la caracterizarea proprietăţilor metalelor şi nemetalelor, sunt elucidaţi semantic termenii care se folosesc în mod current lacaracterizarea proprietăţilor fizice şi chimice ale metalelor şi nemetalelor.
(Sursa imaginii: www.librariaonline.ro)
11.11.2010
Ciobotaru, V. Dicţionar: protecţia mediului. – Bucureşti : Editura ASE, 2008. – 274 p.
Dezvoltarea economică rapidă din ultimele decenii, odată cu accelerarea proceselor de globalizare, a condus la agravarea problemelor de mediu. Prezentul dicţionar îşi propune să contribuie la creşterea înţelegerii specificului protecţiei mediului la formarea unei atitudini corecte în raport cu problematica existenţei adecvate a mediului pentru dezvoltare durabilă. El conţine definiţiile a cca 3100 de termini, expresii şi noţiuni, în principal din domeniul ecologiei şi protecţiei mediului, dar şi din domeniile conexe.
(Sursa imaginii: www.editura.ase.ro)
10.11.2010
Marinescu, Mariana. Tendinţe şi orientări în didactica modernă. – Bucureşti : Ed. Didactică şi Pedagogică, 2009. – 208 p.
Cartea poate fi utilă pentru că:
- informează profesorii cu privire la subiectele de actualitate;
- încurajează studenţii şi profesorii debutanţi pentru cariera didactică;
- reprezintă un material support pentru discuţii în cadrul unor activităţi didactice;
- sugerează desfăşurarea unor activităţi practice;
- asigură accesul la informaţie într-o manieră stimulativă şi provocatoare.
(Sursa imaginii: http://www.buybooks.com/)
Curriculum pedagogic / coord.: Sorin Cristea. – Ed. a 2-a. – Bucureşti : Ed. Didactică şi Pedagogică, 2008 – vol.
Argument
Cartea, intitulată programatic „Curriculum Pedagogic” este adresată celor angajaţi (sau care urmează să fie angajaţi) în cariera didactică, la toate treptele şi disciplinele de învăţămînt.
Volumul I este structurat la nivelul a patru module de studiu: 1) Fundamentele pedagogiei; 2) Psihologia educaţiei; 3) Sociologia educaţiei – sinteză; 4) Cercetarea pedagogică experimentală.
09.11.2010
Schueneman, Martha. Ghidul caloriilor, carbohidraţilor şi colesterolului. – Ed. a 2-a, rev. - Bucureşti : Litera Internaţional, 2008. – 200 p.
Alimentele se compun din grăsimi, carbohidraţi şi proteine. Grăsimile conţin 9 calorii pe gram. Proteinele şi carbohidraţii au 4 calorii pe gram (alcoolul conţine 7 calorii pe gram.
Ghidul caloriilor, carbohidraţilor şi colesterolului oferă o gamă largă de informaţii într-o singură pagină. Substanţele nutritive vitale sunt detaliate în grafice şi tabele, prezentîndu-se totodată şi o serie de date după care vă puteţi ghida la cumpărături şi la gătit, pentru a obţine preparate savuroase şi hrănitoare.
Cartea include ce este indicat?, ce nu este indicat?, ce conţin şi recomandări cu privire la diverse produse alimentare cum ar fi: preparatele din carne şi vînat; preparate din peşte, crustacee şi pasăre; ouă şi lactate; fructe şi legume; alimente pe bază de amidon, fast-food-uri şi băuturi etc.
(Sursa imagnii: http://www.pravaliacucarti.ro/)
Montignac, Michel. Mănînc, slăbesc şi mă menţin cu reţeta Montignac / M. Montignac; trad.: A. Ulici. – Bucureşti : Litera Internaţional, 2009. – 250 p
Titlu original: Je mange, donc je maigris
Din Cuvînt înainte
Prima versiune a acestei cărţi a apărut în Franţa, în 1987. La acea vreme, nici un editor n-a acceptat să o publice. Faptul că autorul ei era un necunoscut şi că, prin cunţinutul ei, cartea contesta total discursul dieteticii oficiale nu erau de natură să-i liniştească.
Iniţial, cartea a fost publicată pe cheltuiala autorului. Cum nu era distribuită prin reţeaua de librării, la început s-a vîndut exclusiv prin corespondenţă. Dar cum fiecare carte făcea să fie cerute alte cîteva zeci, pentru că zvonul se transmitea din gură în gură, primul milion de exemplare vîndute a atins după patru ani.
În 1992, Mănînc, deci slăbesc era pe prima pagină în toată media. Prezentă, mai mult de o sută de săptămîni consecutive, pe lista celor mai bine vîndute cărţi a revistei L’Express, a intrat în rîndul bestsellurilor.
Cartea include următoarele capitole: Regimurile hipocalorice: dietetica eşecului!; Parametrii alimentari; Cum producem kilogramele în exces; Metoda - Faza I: pierderea în greutate; Metoda - Faza II: menţinerea echilibrului ponderal; hipoglicemia, factor esenţial al oboselii; Vitamine, săruri minerale şi oligoelemente; Hipercolesterolemia, bolile cardiovasculare şi obiceiurile alimentare; Zahărul: un dulce care ne vrea răul!; Cum hrănim copiii pentru a nu deveni adulţi obezi; Alimentaţie şi sport.
La sfîrşitil cărţii sunt incluse 3 anexe, care presupun Critici aduse metodei Montignac; Recomandări speciale pentru vegetarieni şi Pentru femeile care depun eforturi să slăbească.
(Sursa imaginii: www.shop.jurnalul.ro)
Statele lumii : marea enciclopedie : în 10 vol. : Vol. 1-10. – Bucureşti : Litera, 2009.
(Sursa imaginii: www.litera.ro)
Plantele naturii, sursă a tinereţii
Vasilache, Georgeta. Alimentaţia omului sănătos şi a omului bolnav (recomandări pentru cele mai diverse cazuri de boală). – G. Vasilache, A. Vasilache. – Chişinău : Arc, 2008. – 356 p.
Alimentaţia omului sănătos, corespunzătoare vîrstei, activităţii de muncă, condiţiilor climaterice, anotimpului, face parte din complexul de măsuri profilactice, avînd ca scop fortificarea sănătăţii oamenilor, prelungirea duratei vieţii şi activităţii lor de muncă. Alimentaţia omului bolnav trebuie să corespundă maladiei, caracterului procesului patologic, bolilor concomitente, fiind o metodă obligatorie a terapiei complexe.
Această carte abordează subiecte cu privire la bazele biochimice ale alimentaţiei, grupele de alimente şi valoarea lor nutritivă, alimentaţia raţională dar şi cea dietetică, alimentaţia dietetică în diferite boli, dar şi tehnologia pregătirii mîncărurilor.
Important: alimentaţia raţională contribuie la ameliorarea sănătăţii omului, la prelungirea duratei vieţii şi a capacităţii de muncă!
Vasilache, Georgeta. Ciupercile şi drojdiile în alimentaţie : tratarea unor boli cu ajutorul lor. – Ch. : Arc, 2010. – 200 p.
Conceput şi realizat de un doctor în ştiinţe medicale, specialist în medicina inbternă şi cea a familiei, volumul prezintă principalele ciuperci comestibile şi otrăvitoare, fiind astfel prezentate peste 100 de specii. În text sunt incluse şi planşe color. Multe dintre ciuperci au proprietăţi curative, dar care sunt puţin cunoscute de populaţie. De asemenea, se descrie componenţa lor chimică, efectele curative, reacţiile nedorite, intoxicaţiile posibile la copii şi maturi.
La fel, o atenţie deosebită se acordă şi drojdiilor alimentare şi anume: drojdiilor de panificaţie, de vin şi de bere, care nu sunt altceva decît ciuperci unicelulare. Drojdiile se folosesc la tratarea cancerului, hepatitei, proceselor supurative în plămîni, diabetului zaharat, anemiei etc. Aici sunt incluse şi un şir de sfaturi practice privind prepararea ciupercilor, sfaturi însoţite de reţete ale unor mîncăruri din ciuperci.
Creţu, Larisa. Plantele alimentare care ne apără sănătatea. / L. Creţu, L. Domaşenco. – Chişinău : Arc, 2005. – 320 p.
Omul întotdeauna a folosit plantele ca alimente şi ca medicamente. Plantele alimentare nu au încetat să fie studiate şi utilizate. Ele au anumite proprietăţi terapeutice sau preventive pe care le manifestă în tratamentul unor afecţiuni. Cei interesaţi vor afla informaţii utile şi actuale. Descrierea plantelor este însoţită de indicaţii privind cultura, modul de utilizare, componenţa chimică şi acţiunea asupra organismului.
Cartea include 7 capitole, plantele fiind grupate după: Cerealele şi culturile fabacee (culturile graminee, şi culturile fabacee); Legumele; Culturi aromatice condimentare; Fructele; Plantele tonifiante; Plante oleaginoase şi Plante nucifere.
Vasilache, Georgeta. Tratamentul cu plante / G. Vasilache. – Chişinău : Arc, 2010. – 360 p.
Această carte se adresează persoanelor interesate de efectele curative ale plantelor. Tratamentul bolnavilor cu ajutorul remediilor de origine vegetală este obiectul fitoterapiei. Fiecare plantă conţine un şir de substanţe cu acţiune diversă asupra organismului: antiinflamatoare, diuretică, antimicrobiană etc.).
Informaţiile din această carte sunt împărţite în şapte capitole: Noţiuni generale despre plante medicinale, tratamentul fitoterapeutic al bolilor; folosirea plantelor în alimentaţie; tratamentul cu sucuri; Uleiuri; Alifii; Aromaterapie.
Scrivner, Jane. Dezintoxicarea totală / trad.: Genoveva Bolea. – Chişinău : Arc, 2002. – 223 p.
Lucrarea în cauză abordează aspectele ce ţin de dezintoxicaţie. Vă puteţi dezintoxica mintea, trupul, mediul în care trăiţi.
În carte sunt 6 teme ce includ: dezintoxificarea finală în 30 de zile; dezintoxificarea pentru eliminarea rapidă a efectelor mahmurelii; dezintoxificarea pentru o minte sănătoasă; dezintoxificarea completă a căminului dumneavoastră, dezintoxificarea unei relaţii. În carte sunt incluse sfaturi utile vizavi de acest subiect, cum putem face faţă unei situaţii oarecare, aspectul psihologic, soluţii pentru o alimentaţie sănătoasă etc.
Scrivner, Jane. Dezintoxicaţi-vă mintea / trad.: Vivia Săndulescu. – Chişinău : Arc, 2002. – 163 p.
Această carte presupune a fi un program de acţiune şi gîndire pozitivă. Sunt incluse diverse recomandări care vă va ajuta să învăţaţi cum să reacţionaţi în diverse situaţii: cum reacţionaţi sub presiune, cum păreţi cînd sunteţi nesigur, cum acţionaţi cînd sunteţi speriaţi etc. Veţi afla facă aveţi gînduri şi emoţii fără să vi le amintiţi. După terminarea progrmaului, nu va mai exista vreo zi în care să vă doriţi să nu vă fi dat jos din pat.
Informaţia este organizată în trei părţi: Ce trebuie să fceţi ca să dezintoxicaţi mntea; Programul de 30 de zile şi Moduri de a vă întări şi susţine programul de dezintoxicare.
Scrivner, Jane. Dezintoxicaţi-vă rămînînd tineri / trad.: Vivia Săndulescu. – Chişinău : Arc, 2002. – 199 p.
Informaţiile din această carte oferă cheia pentru o viaţă mai sănătoasă şi mai îndelungată; este visul tuturor. Cu cît suntem mai sănătoşi, cu atît părem mai tineri. Există această posibilitate de a ne păstra aceste echilibru. Pentru aceasta este nevoie de o dozintoxicare în acest sens.
Informaţiile sunt organizate în patru părţi: Corpul; Mintea; Sufletul; Secţiunea practică.
Scrivner, Jane. Dezintoxicaţi-vă viaţa / trad.: Vivia Săndulescu. – Chişinău : Arc, 2002. – 186 p.
Lucrarea în cauză include informaţii în ceea ce priveşte îndepărtarea din minte a tuturor stresurilor şi preocupărilor vieţii de zi cu zi. Dezintoxicarea minţii transformă lucrurile negative în pozitive.
Sunt cinci capitole: cum să folosiţi această carte; programul Dezintoxicaţi-vă viaţa: sarcini esenţiale; 25 de paşi către o viaţă complet dezintoxicată; programul dietetic de dezintoxicare în şapte zile.
08.11.2010
Anton, Speranţa. Reţete culinare pentru o hrană sănătoasă. – Ed. a III-a. - Bucureşti : Ed. Tehnică, 2005. – 342 p.
Cartea poate fi consultată la Biblioteca Municipală "B.P. Hasdeu", Sediul Central.
Dorobanţu, E. 250 de reţete din arta culinară chinezească / E. Dorobanţu, I. Dorobanţu. – Bucureşti : ALLFA, 2005. – 232 p.
05.11.2010
Rubinstein, Rebecca. Miturile Egiptului antic. - Chişinău : Arc, 2008. - 126 p.
Ce s-a întîmplat mai departe veţi afla citind această carte. Cartea include mituri şi poveşti ale Egiptului antic şi Babilon. Istorioarele incluse în paginile cărţii au sobrietatea piramidelor şi înţelepciunea gînditorilor care au întemeiat civilizaţiile ce au stat la leagănul omenirii. Pe lîngă miturle despre Osiris şi
(Sursa imaginii: http://www.librarie.net/)
04.11.2010
Delavier, F. Anatomia unui corp perfect. - Bucureşti : Litera Internaţional, 2009. - 144 p.
Cartea include mai mult de 400 de ilustraţii amănunţite. Imaginile înfăţişează muşchii solicitaţi în timpul fiecărui exerciţiu în modul în care interacţionează grupurile musculare între ele, dar şi cu tendoanele şi cu structurile osoase. Cartea cuprinde şi capitolele dedicate analizei anatomice a celor mai frcvente plăgi şi accidente care se pot întîmpla în orele de antrenament. La fel, sunt explicate ce trebuie să faci ca să previi sau cum să le tratezi. Sunt incluse şi descrise 115 exercţii pentru braţe, piept, picioare, fese şi abdomen.
(Sursa imaginii: http://www.julie.ro/)
Datcu, Iordan. Dicţionarul etnologilor români : în vol. - Bucureşti : Ed. SAECULUM I.O. - Vol. 1. - 1998. - 320 p.
Vieru, Grigore. Ghicitoare fără sfîrşit. - Chişinău : Prut Internaţional, 2005. - 228 p.
(Sursa imaginii: http://www.librariaonline.ro/)
Moldovanu, Dumitru. Haiducul Tobultoc. - Chişinău : Arc, 2008. - 224 p.
Prima ediţie a acestei cărţi a apărut la Ed. Cartea Moldovenească în 1981. Avea un tiraj inimaginabil faţă de cele practicate azi - 10000 de exemplare. În anul 1989, Haicul Tobultoc era reluată, cu unele modificări, de aceeşi editură. Dar deschderile perestroikăi nu erau decît modeste întredeschideri, autorul trebuind să ţină cont şiatunci de o serie de tabuuri şi restricţionări, care funcţionau încă la toate nivelurile. Publicaţia editurii Arc, este prima liberă de constrîngerile oricărei cenzuri. (Eugen Lungu)
Pe lîngă faptul că autorul tratează subiectul cu privire la haiducul Tobultoc, vorbind despre despre acesta, atît momente din copilărie cît şi faptele sale. La fel, este un capitol Ecouri la ediţia întîi, unde Vladimir Beşleagă, Ion Ciocanu şi Leo Butnaru vizavi de personalitatea lui Tobultoc.
(Sursa imaginii: www.cauti.ro)Matei, H. Enciclopedia statelor lumii. Ed. IX-a. - Bucureşti : Meronia, 2003. - 646 p.
03.11.2010
Schulze, H. Stat şi naţiune în istoria europeană. - Iaşi : Polirom, 2003. - 352 p.
02.11.2010
Creangă, S. Carte despre buna pronunţie : metodologia corectării defectelor de pronunţie. - Bucureşti : Ed. Didactică şi Pedagogică, 2009. - 224 p.
Foarte scurtă introducere
În lucrarea de faţă, autorul îşi propune să explice care sunt cauzele apariţiei defectelor de pronunţie şi cum pot fi ele corectate după o metodologie bazată pe criterii ştiinţifice. În linii generale, o metodă înseamnă o cale, un drum care trebuie urmat într-o cercetare, sau pentru însuşirea unor noi deprinderi.
Educarea verbo-vocală conţine două elemente ce se cer a fi explicate şi înţelese corespunzător, şi anume vocea şi vorbirea. Primul autor care a sesizat diferenţa dintre aceste două modalităţi de emisie sonoră a fost Ion Budai Deleanu
(1760-1820), unul dintre cei mai reprezentativi exponenţi ai Şcolii Ardelene. Opiniile sale, legate de limba vorbită, sunt expuse în lucrarea Scrieri lingvistice.
Educarea vocii porneşte de la laringe, aparatul fonator, sursa emiţătoare de sunte. Calitatea vocii depinde de constituţia anatomică a acestui aparat.
01.11.2010
Şerbănescu, D. Relaţii publice. - Bucureşti : Editura ASE, 2003. - 204 p.
Astfel, lucrarea în cauză tratează subiecte ce ţi de relaţiile publice, locul şi rolul lor în economia contemporană; tehnici specifice activităţii de relaţii publice; programele de relaţii publice; comunicarea în activitatea de relaţii publice; PR şi managementul crizelor; relaţiile cu presa şi etica în relaţiile publice.
24.10.2010
Scriitori şi publicişti ieşeni contemporani : dicţionar, 1945-2008 / N. Busuioc, Fl. Busuioc. - Ed. a 3-a, rev. şi adăugită.
Lucrarea Scriitori şi publicişti ieşeni contemporani : dicţionar 1945-2008 este o publicaţie a editurii Vasiliana '98 din
22.10.2010
Corespondenţa comercială în limba germană / J. Boelcke, B. Straub, C. Carrère, P. Thiele; trad.: A. Bărbulescu.
Această carte vizează facilitatea studiului individual, dar, în egală, măsură poate fi utilizată în cadrul unui învăţămînt colectiv (brevete tehnice superioare, şcoli de secretariat, de comerţ, formare permanentă etc.).
Manualul Corespondenţa comercială în limba germană se doreşte a fi o lucrare de referinţă pentru toţi cei care se confruntă cu corespondeţa comercială.
Sursa imaginii: www.niculescu.ro
Constantinescu, I. Limba franceză : manual de corespondenţă comercială şi de corespondenţă în domeniul turismului.
Lucrarea a fost editată în Bucureşti de Editura Economică în anul 1999.
Manualul include reguli de gramatică, eticheta în corespondenţa de afaceri în limba franceză şi este o carte utilă tuturor celor ce sunt interesaţi de studierea limbii franceze, dar mai cu seamă interprinderilor care colaborează cu diverse instituţii franceze sau care folosesc limba franceză ca mijloc de comunicare cu diverse instituţii străine.
Sursa imaginii: www.librarie.net
Loria-Rivel, Gustavo-Adolfo. Limba spaniolă : Corespondenţa de afaceri. - Iaşi : Polirom, 2005. - 198 p.
Manualul de corespondeţă comercială în limba spaniolă îşi propune să familiarizete vorbitorii de limbă română cu termeni şi exemple ce ţin de termeni comerciali în limba spaniolă. Sunt prezentate şi ilustrate cele mai importante categorii ale corespondenţei comerciale, ce includ întrgul proces de vînzare-cumpărare - începînd cu oferta produsului, continuînd cu comanda şi documentele de expediere şi terminînd cu documentele de plată -, precum şi alte tipuri de scrisori comerciale, între care : reclamaţii, corespondenţa legată de asigurări, resurse umane, bănci, şi închirierea de imobile. Un capitol este dedicat unei noi ramuri a corespondenţei de afaceri: e-mail-urile comerciale şi textele folosite în paginile web şi în vînzările on-line.
Sursa imaginii: www.polirom.md