Doyle, Arthur Conan. Aventurile lui Sherlok Homes.- Bucureşti: Biblioteca Adevarul, 2009 . - 539 p.
Volumul Aventurile lui Sherlock Holmes (125 de ani) reuneşte douăsprezece dintre cele mai faimoase cazuri ale bine-cunoscutului detectiv. Ingenioasele scenarii, desfăşurate în decorul Angliei de la sfârşitul epocii victoriene, sunt relatate de doctorul Watson, care este pentru Sherlock Holmes un Sancho Panza şi totodată un Boswell — tovarăş credincios şi biograf. Watson joaca aici rolul de catalizator pentru procesele mintale ale lui Holmes, care, cu ochiul sau ager, observă detaliile esenţiale şi se concentrează asupra lor, reuşind, cu inteligenţa lui ascuţită şi remarcabilă să rezolve o serie de cazuri ce par inrealizabile. Care este secretul benzii pestriţe ce aduce moartea? Cum a ajuns un diamant nepreţuit în gusa unei gâşte? De ce un plic ce conţine cinci sâmburi de portocala inspiră teroare celor care îl primesc? şi ce ticăloşie îngrozitoare ascunde respectabila faţadă a casei numite „Fagii de arama”? Pentru Sherlock Holmes nici o provocare nu e prea mare, căci întotdeauna, folosind observaţia şi logica subtilă, el demonstrează că „dupa ce ai eliminat imposibilul, ceea ce ramâne, oricât ar fi de improbabil, trebuie să fie adevarul”.
Stowe, Henriette B. Coliba Unchiului Tom. - Bucureşti: Regis, [s.a.]. - 287 p.
Acest fascinant roman al autoarei Henriette B. Stowe a aparut în 1852 (160 de ani). "Coliba Unchiului Tom" ( "Uncle Tom's Cabin") a avut şi încă are o popularitate uriaşă, datorită modului extrem de realist prin care ilustrează viaţa grea a sclavilor negri din întrega Americă. Romanul prezintă viaţa unchiului Tom, un sclav întelept cu o imensă nobleţe sufletească, pe care domnul Arthur Shelby, proprietarul sau ce îl aprecia foarte mult şi era bun cu toti sclavii săi, este nevoit să îl vândă din cauza unor afaceri păgubaşe cu Haley, negustorul de sclavi.O dată cu Tom, Shelby este nevoit să îl vandă şi pe Henry, fiul Elisei, servitoarea umilă a nevestei sale (Emily Shelby), dar această aude intreaga discuţie şi hotărăşte să plece în Canada, unde în final chiar reuşeşte să ajungă.
Cand Tom ajunge cu Haley pe vapor, se împrieteneşte cu Evangelina (care pana la urma este invinsa de o boala cruda) care apoi îşi roagă tatal, pe bunul Augustin Saint-Clare, să îl cumpere şi astfel Tom ajunge la un stăpân foarte bun. Din pacate, Saint-Clare moare şi unchiul Tom ajunge sub stapanirea lui Le-gree, unde moare din cauza bătăilor crude.
Moartea lui Tom imprimă cărţii o nuanţă dramatică şi deschide ochii cititorului către realitatea dură ce era în acea epocă.
Gogol, Nikolai. Suflete moarte.- Chişinău: Cartier, 2007. - 512 p.
Aparut în anul 1842/ 1852 (160 de ani), romanul Suflete moarte este considerat capodopera creatiei go-goliene. Cel de-al doilea volum al romanului a disparut fara urma, fiind aruncat în foc de însuşi autorul. Sub pretextul urmăririi faptelor unui escroc, Cicikov, un functionar fara scrupule, care colinda ţara, vânzând fictiv moşierilor iobagi care sunt în realitate morti ("suflete moarte"), este prezentată o panoramă satirică a societăţii ruseşti a timpului, alcatuită dintr-o galerie de portrete de neuitat: Manilov, moşierul leneş şi sentimental; Koro-bosca, bătrâna marginita, dar vicleaă; Plius-kin, avarul jalnic etc.
Turgenev, Ivan. Părinţi şi copii. - Bucureşti: Litera Internaţional, 2010.- 251 p.
Părinţi şi copii (150 de ani) este romanul conflictelor între generaţii: vechea ordine şi noua ordine se întâlnesc într-o bătălie în care câştigătoarea mai are de aşteptat mai bine de 70 de ani. Aparent, romanul lui Turgheniev este despre Rusia aflată pe parcursul anevoios al modernizării în care vocea fiecărui protagonist trasează o direcţie în acest sens: Pavel este naţionalistul, slavofilul care nu ezită să împrumute superficial din obiceiurile lumii vestice, mizând însă pe nobleţea şi creativitatea poporului său. Nikolai este figura adaptabilă care recunoaşte progresul şi ideile noi, încercând să le împace cu propriul ataşament faţă de vechile valori aristocratice. Arkadi este nehotărâtul, incapabil să asume o poziţie consecventă, în vreme ce Bazarov este promisiunea ideilor măreţe trădată însă de slăbiciuni umane. De fapt, “Părinţi şi copii” este un roman despre nevoia reinventării unei ţări şi a unor oameni potriviţi, o nevoie foarte familiară Romaniei, în ultimii 20 de ani (dacă nu chiar 100 de ani), în întâmpinarea căreia s-au grăbit să vină o mulţime de Paveli, Nikolai, Arkadii sau Bazarovi care au eşuat, pe rând, aşa cum eşuează şi în romanul lui Turgheniev. “Părinţi şi copii” este un roman cu adânci şi relevante semnificaţii politice, este un roman pe care putem să-l citim tocmai ca să ne amintim în ce lume trăim azi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu