„Pictura îmbrățișează suprafețele, culorile și formele fiecărui lucru creat de natură” afirma Leonardo da Vinci, pictor, desenator, arhitect, sculptor, muzician, poet, inginer şi savant italian de origine toscană.
În anul acesta se fac 560 de ani de la naşterea lui Leonardo Da Vinci. În acest sens, nea-m propus să organizăm o expoziție virtuală, dar și una tradițională în sala de lectură a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”.
White, Michael. Leonardo da Vinci: biografia unui geniu. – București : Litera, 2010. – 284 p.
Despre Leonardo da Vinci s-au scris nenumărate biografii. Cartea lui Michael White oferă o perspectivă xu totul nouă asupra activității acestui om universal. Sunt oferite informatii despre viața lui Leonardo, copilaria nefericită, ucenia în atelierul lui Verrocchio din Florența, homosexualitatea sa asumată ori relația cu importanți meceni ai epocii (Lorenzo magnificul, Lodovico Sforza, Cesare Borgia), precum și rivalitatea cu Michelangelo.
Leonardo da Vinci. – București : Humanitas, 2006. – 80 p.
În această carte sunt incluse 55 de ilustrații: Portret de femeie tînără, Madona cu rodie, Harta Toscanei și a regiunii Val de Chiana, Portretul Mona Lisei del Gioconda etc. Fiercare ilustrație este datat cu anul cînd a fost pictat, locul unde a fost plasat pictura, dimensiunile picturii. La fel, sunt incluse informații din biografia și activitatea Lui Leonardo.
Zöllner, Frank. Leonardo da Vinci : 1452-1519. – Köln : Taschen, 2003. – 96 p.
În această carte autorul relatează despre ucenicia și tinerețea lui Leonardo la Florența, explorările artistice la Milano, artistul ca naturalist, ultimii ani ai lui Leonardo, dar și despre disputa sau concurența dintre Leonardo și Michelangelo.
Priwer, Shana. 101 lucruri inedite despre Da Vinci. : secretele celui mai excentric și mai creator geniu al omenirii! / S. Priwer, C. Phillips; trad.: C. Radu. – București : Meteor Press, 2009. – 237 p.
Știm că Da Vinci a pictat Mona Lisa. Și tot el a făcut acea faimoasă schiță a bărbatului în interiorul cercului și că... a avut de a face cu mediatizatul cod al lui Da Vinci. Dar, în spatele acestei personalități se ascunde lucruri inedite, care ne vor surprinde. De exemplu, armata italiană a făcut arme din bronzul destinat inițial pentru una din sculpturile lui Leonardo sau că împreună cu Machiavelli, Leonardo a conceput un plan cartografic pentru devierea cursului rîului Arno și că evoluția psihosexuală a lui Da Vinci a devenit obiect de studiu pentru Sigismund Freud.
Vezzosi, Alessandro. Da Vinci : Arta și știința universului / A. Vezzosi; trad. : D. Crupenschi. – București : Editura Univers, s. a. – 160 p.
Informațiile despre Da Vinci sunt grupate pe capitole, în care se vorbește despre copilărie și activitate: A fost odată la Vinci; În Florența familiei de Medicis, La Milano, pe vremea lui Sforza, Arta și războiul; Milano, Roma, Amboise, Mărtueii și documente.
Леонардо да Винчи : 1452 – 1519. – Москва: Издательство Директ-Медиа, 2009. – 48 с.
Este o lucrare în care se vorbește despre viața și activitatea acestuia.
Sunt cîteva lucrări în care este relatată viața și activitatea lui Da Vinci, toate fiind în limba rusă: Е. Богат. Мир Леонардо : философский очерк. В двух книгах. – Москва : Десткая литература, 1989; А. Дживелегов. Леонардо Да Винчи. – Москва : Искусство, 1969. – 219 с. (această carte a mai fost editată și în anul 1974); Леонардо Да Винчи : избранное. – Москва : Государственное Издательство Художественной Литературы, 1952. – 257 с.
Apariția romanului Codul lui Da Vinci scris de Dan Brown a fost un succes enorm. În consecință, însă, au apărut și critici, biserica ortodoxă, de exemplu, a interzis lecturarea cărții, dar și vizionarea filmului. Tocmai aceste critici au fost un motiv pentru care mulți au dorit să vadă filmul ori să citească cartea.
Pe marginea acestei cărți au apărut diverse cărți în care s-a încerc a da o explicație vis-a-vis de fenomenul Codul lui Da Vinci și care sunt, de fapt, subînțelesurile acestuia. Acestea sunt în colecțiile Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”. Cele două cărți sunt Conspirația Da Vinci de Marc Sinclair și Adevărata istorie din spatele Codului lui da Vinci de Sharan Newman ambele editate în București de editura Meteor Press.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu