21.12.2011

Astronomia - cunoașterea și înțelegerea universului

Universul / coord.: Isabelle Bourdial; trad.: Ana Andreescu. - București : Rao, 2003. – 135 p.

Este o enciclopedie preponderent pentru copii și adolescenți, dar această carte poate fi consultată și de cei pasionați de astronomie. Informațiile sunt cuprinse în patru părți: observarea cerului; sistemul solar; stele și galaxii; cucerirea spațiului cosmic. La final este inclus un dicționar și un indice.







Hawking, Stephen. Universul într-o coajă de nucă / St. Hawking; trad.: Gh. Stratan, O. Țînțăreanu; A. Vișinescu. – București : Humanitas, 2006. – 210 p.

De unde am apărut? Cum a început universul? De ce e universul așa cum e? Mai există încă o mulțime de lucruri despre univers pe care nu le știm sau pe care nu le înțelegem. Dar progesele remarcabile mai ales în ultima sută de ani trebuie să insufle încrederea că o înțelegere completă nu poate fi mai presus de puterile noastre afirmă autorul cărții. În această carte include 7 capitole: Scurtă istorie a relativității; forma timpului; universul într-o coajă de nucă; prezicînd viitorul; protejînd trecutul etc.






Macdougall, J. D. O scurtă istorie a planetei Pămînt / J. D. Macdougall; trad.: D. Constantinescu. – București : Niculescu, 2001. – 255 p.

Cartea în cauză prezintă într-un stil concis și accesibil evoluția Pămîntului, reflectînd viața geologică și biologică a Terrei; evoluția atmosferei și a continentelor; fenomene climatologice actuale și teorii noi privind apariția vieții. La final este inclus un glosar de termeni geologici.






Barrow, John D. Originea universului / J. D. Barrow; trad.: Al. David. – București : Humanitas, 2008. – 153 p.

Originea universului a fost dintotdeauna un subiect interesant pentru noi. Interesul pentru acest fapt a stîrnit reacții, fiind astfel, un subiect cercetat de mulți astronomi. Autorul cărții, John D. Barrow, tratează subiectul ce ține de felul în care a apărut timpul, spațiul și materia. Cercetările lui Barrow sunt delimitate în 8 părți: universul pe înțelesul tuturor; marele catalog al universului; singularitatea și alte probleme etc.






Vizir, Elena. Dicționar enciclopedic anstronomic / E. Vizir; A. Bivol. – Tîrgoviște : Bibliotheca, 2008. – 435 p.

Pentru a cunoaște un domeniu este necesar să cunoști și să înțelegi termenii de specialitate. Ceea ce ține de astronomie nu este o excepție. Autoarele oferă numeroși termeni de specialitate, oferind inclusiv explicațiile de rigoare. Tot aici sunt incluși și diverși astronauți, alături, de care, este inclusă o scurtă biografie. Temenii sunt incluși în ordine alfabetică.







Bernard, H. Compendiu de astronomie / H. Bernard, K. Linder, M. Schukowski; trad.: C. Furtună. – București : ALL Educational, 2001. – 192 p.

Astronomia este împărțită în domenii, între care există multiple legături. Obiectul de studiu al astronmiei este starea și evoluția Universului, ca și a sistemelor și a corpurilor cerești conținute în acesta.
Acest compendiu poate fi considerat o carte utilă pentru elevi. Informațiile care sunt cuprinse în paginile compendiului sunt grupate în 7 capitole: Obiectul, metodele și mijloacele astronomiei; orientarea pe bolta cerească; Sistemul Solar; Stelele; sitemele stelare; Istoria astronomiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu