09.06.2011

Cum se....

Şerbănescu, Andra. Cum se scrie un text . - Ed. a 3-a . - Iaşi: Polirom , 2007 . - 262 p.
Opera Andrei este mai mult decît o practică necesară astăzi,Cum se scrie un text oferă posibilitatea cunoaşterii de sine, inlesnind, prin urmare, cunoaşterea celorlalşi, comunicarea interumană reală. Andra Şerbănescu, cercetător avizat în domeniul teoriei comunicării, prezintă un model după care se poate construi un text, conferit cu expresivitate. Elementele teoretice devin accesibile prin intermediul exercitiilor şi al exemplelor edificatoare. Astfel, veti beneficia de un ghid de exprimare deosebit de util, prin care cuvintul scris va lucra in favoarea dumneavoastră.



Umberto Eco.Cum se face o teză de licenţă. - Iaşi: Polirom , 2006 . - 263 p.
Lucrarea dată este un îndrumar complet despre cum se scrie o lucrare ştiinţifica riguroasă, find destinată în primul rând studenţilor de la secţiile umaniste. Cu ajutorul aceste lucrări pot afla ce înseamnă teza de licentă, cum sa-şi aleaga tema şi sa-şi organizeze timpul de lucru, cum să întreprindă o cercetare bibliografică şi să ordoneze materialul, cum se redactează teza. Lucrarea dată are la bază următoarea structură: Ce este o teză de licentă şi la ce foloseste, Monografie sau analiză de ansamblu? , Teză istorică sau teoretică? , Subiecte vechi sau contemporane?, Cum se transformă un subiect de actualitate în temă ştiinţifică, Identificarea surselor, Cercetarea bibliografică, Planul de lucru şi sistemul de fişe, Când şi cum se citează: zece reguli, Citat, parafrază, plagiat, Note de subsol, Avertismente, capcane, uzante. Autorul a dorit prin lucrarea sa să demonstreze că a elabora o teză e ca un joc: aveţi toate piesele, trebuie doar să le puneţi la locul lor. Important este să faceţi lucrurile cu plăcere. Iar dacă aţi ales un subiect care vă interesează şi aţi decis să-i dedicaţi cu adevărat perioada pe care v-aţi stabilit-o, vă veţi da seama că teza poate fi trăită ca un joc, ca un pariu, ca o vânătoare de comori.

Cum se consolidează democraţia . - Iaşi: Polirom , 2004 . - 350 p.
Cartea dată ne dă definiţia minimalistă a democraţiei, aceea de regim rezultat în urma unor alegeri libere şi competitive, nu a fost niciodata sub o tensiune mai mare. Democraţia se sufoca în propriul ei succes. Sondajele ne arată că cetaţenii lumii, fie ei catolici, musulmai sau ortodocşi, vor sa-şi aleagă prin vot liderii. Dar ideile lor despre societate nu sînt neaparat similare dincolo de acest gest. Şi teoria democratiei, şi activiştii ei găsesc în secolul XXI un teren mult mai conflictual decît se asteptau. Cartea de fată, reunindu-i pe cei mai importanţi autori din acest domeniu, de la Huntington la Liny si Stepan, face analiza atît a succeselor, cît şi a esecurilor ultimilor ani, cuprinzind o mare arie geografica si o experienta istorica foarte vasta.Cartea tratează: Perspective teoretice şi conceptuale • Design instituţional • Raporturile militaro-civile • Societatea civilă • Dezvoltarea economică

Gherghel Nicolae. Cum să scriem un articol ştiinţifc.- Bucureşti: Ed. Ştiinţifică, 1996.- 226 p.
Lucraraea a fost concepută ca o sinteză teoretică a problematicii şi metodologiei redactării comunicărilor şi articolelor ştiinţifice şi ca un gid practic, reflectînd stadiul actual al cunoştinţelor în acest domeniu. Cele şapte capitole ale lucrării tratează peste 50 teme şi subteme, de la definirea şi clasificarea comunicărilor şi articolelor ştiinţifice, stilul şi etica redactării acestora, până la stabilirea şi parcurgerea etapelor succesive ale redactării şi definitivării comunicărilor.

Bivol Maria Departamentul Organizarea Colecţiilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu