02.02.2011

Golden, Arthur. Memoriile unei gheişe / A. Golden; trad. din limba engleză: O. Cristescu. – Ed. a 2-a. - Bucureşti: Humanitas, 2006.


Titlu original: Memoirs of a geisha.
Chiyo, o fetiţă de nouă ani dintr-un sat japonez, este vîndută unei gheişe din Kyoto, Hatsumono, care o supune unui tratament extrem de dur, geloasă pe frumusetea ei uimitoare.
Intr-un tarziu, Chiyo e salvata de marea rivala a lui Hatsumono, Mameha, care o ia sub protecţia ei. Chiyo devine astfel gheişa Sayuri, pregatită cu toate aptitudinile sociale şi artistice de care e nevoie pentru a supravietui în societatea japoneză a secolului trecut.
Tot Mameha o învaţă că o gheişa nu e liberă să iubească ori să-şi creeze propriu destin. Secrete, intrigă, concurenţă… iată criteriile după care se bazează evenimentele din această carte, evenimente, care, de fapt, sunt luate din viaţa reală.
Bestseller internaţional, numărul 1 în toate topurile din Europa şi America, vîndut în peste 4 milioane de exemplare şi tradus în peste 35 de limbi, romanul lui Arthur Golden a fost ecranizat de regizorul Rob Marshal, pelicula fiind distinsă în 2006 cu un premiu Globul de Aur, 3 premii Oscar şi 3 premii Bafta.
Impresii, comentarii: În parte roman istoric, în parte bildungsroman, în parte basm, Memoriile unei gheişe îi dezvăluie cititorului o lume dispărută, de un erotism plin de rafinament. The New York Times
Golden scrie cu uimitoare empatie despre un tip feminin privit de obicei în Occident, ca o caritcatură sau o piesă de muzeu. De foarte puţine ori s-a întîmplat ca o lume străină, închisă privirilor indiscrete, să fie evocată cu atîta naturaleţe. The New Yorker.
Sursa imaginii: www.cinefan.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu