26.01.2011

... Să ucizi o pasăre cîntătoare: filmul sau cartea? Ce alegeţi?

Titlu original: To Kill a Mockingbird
…Să ucizi o pasăre cîntătoare este singurul roman al lui Harper Lee distins cu Premiul Pulitzer în 1961 şi ecranizat în 1962 a fost ecranizat în regia lui Robert Mulligan cu Gregory Peck în rolul principal, un film care a obţinut trei premii Oscar şi nominalizat la alte cinci, două Globuri de Aur la Berlin şi Premiul Gary Cooper la Cannes.
…Să ucizi o pasăre cîntătoare este un roman brutal şi onest, abordînd cu curaj o problematică mereu de interes: rasismul, conflictele sociale şi pierderea inocenţei copilăriei, totul filtrat prin ochii unei fetiţe, Scout Finch, martoră la întîmplările dramatice declanşate într-un orăşel sudist cînd un bărbat de culoare este acuzat că a violat o femeie albă.
Deşi a fost publicat acum o jumătate de secol şi vîndut în zeci de milioane de exemplare, Harper Lee afirmă că tot ce-mi doream era să existe cineva căruia cartea mea să-i placă îndeajuns încît să mă încurajeze să merg mai departe... Nu aveam mari speranţe, dar m-am pomenit copleşită de onoruri, iar acesta a fost, într-un fel, un lucru atît de înspăimîntător ca execuţia rapidă la care mă aşteptam.
Succesul care l-a avut filmul ... Să ucizi o pasăre cîntătoare demonstrează odată în plus importanţa cărţilor, cu atît mai mult că un film care urmează a fi ecranizat depinde mai întîi de succesul cărţii. Deşi întotdeauna este o diferenţă enormă între film şi carte, totuşi, este obligatoriu citirea cărţii pentru a ne face o impresie asupra cărţii şi de a înţelege diverse momente din evenimentele expuse în carte.
Filmul exclude anumite nuanţe şi nu întotdeauna poate să creeze o imagine clară a evenimentelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu