17.02.2012

Rico-Godoy, Carmen. Cum să nu dai chix ca femeie. - Târgoviște : Pandora-M, 2005. - 200 p.

Este un best-seller: 20 de ediții (peste un milion de exemplare) într-un singur an și aceasta numai în Spania.
Carmen Rico-Godoy e considerată una dintre cele mai cunoscute scriitoare din Spania. A devenit cunoscută grație acestui roman, Cum să nu dai chix ca femeie, care sparge toate tiparele literare și care nu poate fi încadrată într-un șablon stilistic. Poate doar cel al prozei umoristice.
Carmen, prozatoarea romanului, este o ziaristă de succes care începe să-ți dea seama de anumte aspecte ale vieții sale de femeie truditoare sunt foarte diferite de cele ale bărbaților. Și asta pentru că e femeie. Soțul său, Antonio, o iubește, dar îi impune să intre în rolul tradițional al femeii supuse. Nici la serviciu nu este tratată de la egal la egal de colegii săi, care par a-i fi superiori doar pentru că sunt bărbați.
„Trebuie să fii încîntătoare, cochetă, frivolă, simpatică și, dacă își răspunde la avansuri, tandră și seducătoare! În orice caz, niciodată nu trebuie să te lași intimidată de mitocăniile lui, nici să-i azvărli carafa de vin la primul căscat și nici să te lași prinsă la cea mai mică provocare! Trebuie să fii atentă să nu-i înfingi furculița în jugulară, cînd rîgîie! Discretă, distantă și distinsă - acesta e secretul. Și puțin misterioasă!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu