24.11.2010

Gastronomie românească tradițională

Vă prezentăm trei cărţi din Colecţia GASTRONOMICĂ a editurii House of Guides, cărţi ce se află în colecţiile Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” şi care, considerăm noi, utile pentru toţi cei interesaţi.


Ghidul gastronomic al României : 1500 de reţete din toate regiunile istorice ale României de la bucătăria dacică la cea contemporană. – Bucureşti : House of Guides, 2004. – 348 p.
Cartea de faţă include o serie de reţete de la A la Z: diverse reţete de ardei umpluţi, borşuri, cartofi copţi, ciorbe,colţunaşi, biscuiţi, budincă , clătite etc.
La începutul cărţii veţi găsi o scurtă istorie a mîncării româneşti, fiind luat în consideraţie şi influenţa romană, migraţiilor, orientală şi occidentală.






Salate : 60 de reţete simple, pentru toate anotimpurile. – Bucureşti : House of Guides, 2008. – 128 p.
În această carte sunt incluse reţete care pot fi făcute în toate cele patru anotimpuri ale anului. Primăvara puteţi face salată de homari, salată cu ouă moi şi somon afumat ori o salată meridională de crudităţi. Vara: legume proaspete cu sos de busuioc, salată de verdeţuri, salată de legume coapte. Toamna: salată cu filé de raţă afumat şi ouă româneşti, salată de cartofi cu pui afumat, salată de mango verde; Iarna: Salată creolă cu mango şi crabi, salată orientală cu ton şi năut, salată de sfeclă roşie cu muştar şi macrou.
Aici am inclus doar cîteva reţete din cele ce sunt propuse pentru a şti ce presupune această carte.



Ghidul dulciurilor de casă. – Ed. a II-a, rev. – Bucureşti : House of Guide, 2005. – 256 p.
În carte sunt incluse dulciurile româneşti tradiţionale. Sunt cîteva capitole cu preparate mai uşor de realizat , ajungînd pînă la produse mai complicate, cum sunt aluaturile de patiserie şi torturile. Tot aici sunt incluse şi o listă de recomandări, cunoştinţe de bază şi mici secrete, istoria şi tradiţia dulciurilor în bucătăria românească.

Frîncu, Gina. Reţete pentru meniurile de sărbători / G. Frîncu, M.-M. Sîrbu. – Bucureşti : Runa, 2006. – 216 p.


Crearea unui meniu pentru sărbători poate constitui deseori o problemă. Meniurile de sărbători diferă de la caz la caz, în dependenţă şi de alegerea localului, persoanele invitate, ofertă etc.
Astfel, această carte include numeroase reţete ce ar veni în ajutorul tuturor celor care doresc să sărbătorească un eveniment. Aici sunt incluse reţete pentru mesele de Paşte, Crăciun, Revelion, Ocazii festive în care oferă reţete diverse de aperitive, borşuri, ciorbe, feluri de bază, deserturi.