17.09.2010

Palmowski, Jan. Dicţionar de istorie universală contemporană. De la 1900 pînă azi. Vol. 1: A-J, Vol. 2: K-Z / trad. S. Ceauşu. - Bucureşti: All, 2007.


Dicţionarul de istorie universală contemporană este o ediţie revizuită şi actualizată a Dicţionarului de istorie universală a secolului XX, care a fost completat în 1996. Obiectivul primei ediţii de a prezenta articole ample şi explicative la cele mai înalte standarte de acurateţe constituie şi punctul de plecare al acestei a doua ediţii. Această ediţie conţine peste 100 de articole noi. Acestea prezintă şi analizează personalităţi care au avut un impact semnificativ în politica mondială, precum George W. Bush, Vladimir Putin şi Junichiro Koizumi. În cadrul articolelor sunt dezbătute concepte precum războiul împotriva terorismului, SIDA şi globalizarea. Şi în fine, ele prezintă noi organizaţii internaţionale precum Organizaţia Mondială a Comerţului. În acest sens, o îmbunătăţire majoră adusă dicţionarului este alocarea unui spaţiu mai amplu UE şi tratatelor care au stat la baza înfiinţării UE. Acest fapt reflectă importanţa sa politică şi economică crescîndă în Europa.
Alte 1600 de articole din prima ediţie au fost verificate pentru acurateţea informaţiei. în timp ce 850 de articole au fost actualizate şi revizuite. Istoria fiecărei ţări a fost extinsă pentru a reflecta cele mai recente evoluţii.
Sursa imaginii: www.all.ro

Stan, Magda. 101 personalităţi şi evenimente istorice / M. Stan, C. Vornicu. - Bucureşti: Niculescu, 2007. - 236 p.


Această lucrare se adresează elevilor care studiază istoria, cadrelor didactice care predau această disciplină de învăţământ, dar şi publicului larg interesat de istoria universală sau de istoria românilor. În cuprinsul ei sunt reunite biografiile a 101 personalităţi care de-a lungul timpului s-au afirmat în plan politic şi/sau militar, precum şi descrierea a 101 de evenimente care au influenţat lumea la un moment dat istoria naţională sau a lumii (Adrian, Alexandru cel Bun, Alexandru Macedon, Attila, N. Bălcescu, Otto Eduard Leopold von Bismarck, Cezar, Winston Churchill etc.)
Selectarea celor 101 de personalităţi ale căror biografii sunt expuse în cadrul lucrării s-a dovedit un demers deosebit de dificil datorită marelui număr de opţiuni posibile.
Sursa imaginii: www.niculescu.ro