20.09.2011

George Wells, un autor prolific de ficţiune şi non-ficţiune

Herbert George Wells (21 septembrie 1866 - 13 august 1946), cunoscut mai bine sub numele de H. G. Wells, a fost un scriitor englez celebru pentru cărțile sale de ficțiune precum Mașina timpului, Războiul lumilor, Omul invizibil, Primii oameni în lunăşi Insula Doctorului Moreau. A mai publicat nuvele contemporane, istorie şi comentarii sociale. A fost un socialist declarat şi un pacifist, operele sale mai târzii devenind tot mai politice şi didactice. Odată cu apariţia şi publicarea lucrărilor lui Wells a primit meritul de a fi „părintele genului ştiinţifico-fantastic”.

Wells, Herbert George. Omul invizibil.- Chişinău: Litera, 1997.- 239 p.
Omul invizibil este o poveste de teroare psihologică, în care un tânăr om de ştiinţă trebuie să traiască în iadul personal pe care l-a creat prin propriile sale experimente, fără remuşcări, fără a se gândi la consecinţe.
Protagonistul este condamnat să traiască izolat de oameni, fara să poată comunica, fie să se deghizeze şi să-şi ascundă trupul invizibil în spatele unor maşti şi haine care sa îl facă perceptibil pentru semenii săi.
Este o istorisire captivantă a efectelor distructive pe care invizibilitatea le are asupra omului de ştiină, şi a haosului nebunesc şi criminal pe care acesta îl lasa în urma sa.
Într-o vreme în care literatura science fiction descria minunile pe care avea să le aducă o lume viitoare, Wells a fost unul dintre primii scriitori care au explorat partea întunecată a ştiinţei, arătând cât de uşor poate fi corupt omul atunci când este tentat de o putere aparent nelimitată.


Wells, Herbert George. Машина времени. Остров доктора Моро.Человек-невидимка. Война миров : пер. с. англ. - Москва : Художественная литература, 1972.- 477 p.
Maşina timpului (titlu original The Time Machine) este un roman science fiction scris de H. G. Wells, publicat prima dată în 1895 şi adaptată în cel puțin două filme omonime, două versiuni de televiziune şi o serie de BD-uri. Indirect, a inspirat multe alte opere de ficţiune. Această narațiune de 32.000 de cuvinte (în original) este creditată pentru popularizarea conceputului de călătorie în timp, folosind un vehicul controlat. Termenul "maşina timpului", creat de Wells, este folosit la ora actuală pe scară largă pentru a numi un asemenea vehicul. Wells a introdus şi un prim exemplu literar de "Pământ muribund".


Wells, Herbert George. Первые люди на Луне. - Москва : Правда, 1987. - 447 p.

Primii oameni pe Lună (engleză The First Men in the Moon) este un roman ştiinţifico-fantastic din 1901 scris de H. G. Wells.
Romanul descrie povestea călătoriei spre lună a celor doi eroi principali, afaceristul Mr Bedford și omul de ştiinţă Dr. Cavor. Pe Lună ei găsesc o civilizaţie extraterestră pe care cei doi o denumesc a seleniţilor. Lucrarea are următoarea structură.
• Dl. Bedford se întâlnește la Lympne cu dl. Cavor
• Prima preparare a cavoritei
• Construirea sferei
• În interiorul sferei
• Călătoria spre Lună
• Coborârea pe Lună
• O dimineață lunară
• Începe explorarea
• Pierduți pe Lună
• Pășunile vițeilor lunari
• Fața seleniților
• Domnul Cavor face câteva presupuneri
• Încercări de a intra în legătură
• Puntea amețitoare
• Puncte de vedere
• Lupta din peștera măcelarilor lunari
• În lumina zilei
• Dl. Bedford singur
• Dl. Bedford în spațiul infinit
• Dl. Bedford în Littlestone
• Uimitoarea comunicare a d-lui Julius Wendigee
• Un rezumat al primelor șase mesaje primite de la dl. Cavor
• Istoria naturală a sateliților
• Marele lunar
• Ultimul mesaj trimis de Cavor spre Pământ

Wells, Herbert George. Пища богов.- Mинсk: Сказ, 1994. - 576 p.
Hrana zeilor este un roman ştiinţifico-fantastic scris de H. G. Wells şi publicat în 1904. Doi oameni de ştiinţă, Bensington și Redwood, fac cercetări asupra procesului de creștere al lucrurilor vii. Rezultatul este un produs chimic, care accelerează şi extinde procesul dincolo de ciclul său normal. Cei doi înfiinţează la ţară o fermă experimentală pentru a testa substanţa asupra puilor de găină. În cele din urmă pui se transformă în gigaţi.Din păcate, cuplul neglijent, angajat să hrănească și să supravegheze puii, permite altor creaturi să consume substanţa. În curând șobolani giganți, viespe şi viermi uriaşi terorizează satul. Puii evadează şi fug spre un oraş din apropiere. Îndemnaţi de către un inginer civil numit Cossar, Bensington şi Redwood îşi asumă întreaga responsabilitate pentru haosul creat. Înarmaţi cu puşti de vânătoare și explozibili, bărbaţii vânează monştrii şi ard întreaga fermă unde au avut loc experimentele.


Wells, H. Rossiâ vo mgle. - Moskva: Progress, 1970.- 220 s.

Lucrarea dată este o operră care face trimitere la Rusia. la politica şi modul de conducere a acestei tări tot o data lucrarae are la bază şi o serie de alte lucrări traduse de mai mulţi autori.


Maria Bivol,
Șef oficiu

Manuale școlare din domeniul Informatică

Cunoașterea calculatorului este un rău necesar. De cele mai multe ori învățăm diverse programe din practică, pentru că mulți dintre noi nu a avut în școală Informatica ca obiect de studiu. În prezent, sunt o multe manuale de informatică pentru elevi. Manualele prezentate în continuare se află la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” (Sediul Central).

Arici, L. Informatică pentru clasa a VI-a. Caiet de lucru. – Iași : Polirom, 2003.– 95 p.

Acest caiet este un instrument de lucru adaptat pentru elevii din primul an de gimnaziu. În aceast caiet sunt incluse subiecte de implementare a algoritmilor în Limbajul Pascal: algoritmi secvențiali, algoritmi cu ramifcații și algoritmi ciclici.








Arici, L. Informatică pentru clasa a VI-a. Caiet de lucru. – Iași : Polirom, 2005.– 95 p.

Deși e o ediție românească, considerăm că e o lucrare utilă pentru micii școlari. Lucrarea este structurată în două secțiuni: Elemente de programare în limbajul Pascal și Pagini Web cu Microsoft Word 2003. Caietul de lucru poate fi folosită de elevi și profesori ca suport în activitatea la clasă, la pregătirea diferitor testări.






Cerchez, E. Informatica pentru gimnaziu / E. Cerchez, M. Șerban. – Iași : Polirom, 2002. – 230 p.
Deși e carte editată în România, aici veți găsi noțiuni în ceea ce privește utilizarea calculatorului. Sunt 39 de lecții teoretice, 50 de exerciții aplicative, 259 întrebări și exerciții recapitulative. Sunt informații despre utilizarea calculatorului: ce este calculatorul, sisteme de operare, programe utilitare, internet, Microsoft PowerPoint.
Iar în privința limbajelor de programare se vorbește despre algoritmi, limbajul Pascal, tipuri structurate de date.






Miloșescu, M. Informatică: pentru profilul real: manual pentru clasa a IX-a. – București : Ed. Didactică și Pedagogică, 2004. – 88 p.

Este o lucrare pentru profilul real, specializarea matematică informatică, științe ale naturii. Sunt cinci părți: Informatica și societate; Datele; Algoritmi; Aplicarea algoritmilor; Implementarea algoritmilor.






Miloșescu, M. Informatică. Modulul 1 : Baze de date : clasa XII-a. – București : Ed. Didactică și Pedagogică, 2007. – 103 p.
Este un modul obligatoriu, comun tuturor celor 7 variante de studiu pentru specialitat
A matematică-informatică, inclusiv pentru secializarea intensiv informatică. Sunt incluse subiecte de țin de baze de date, modelul conceptual al unei probleme de gestiune, baza de date și dezvoltarea profesională în domeniul IT.




Cerchez, E. Programarea în limbajul C/C++ pentru liceu. – Iași : Polirom, 2006. – 291 p.

Limbajul C/C++ este un limbaj de programare destul de utilizat de programiști. Cunoașterea lui este obligatorie de aceștia. Autorii abordează subiecte ce țin de teoria grafurilor, structuri de date dinamice (liniare și arborescente), pattern-matching, hashing, geometrie computațională.





Miloșescu, M. Manual de informatică : sisteme de calcul. – București : Teora, 1998. – 287 p.
În această carte sunt incluse subiecte ce țin de fundamente ale prelucrării informației, construcția și funcționarea calculatorului din punct de vedere hardware și software; rolul și folosirea programelor utilitare de bază.

Vă mai recomandăm și alte cărți din domeniul informaticii, chiar dacă nu sunt manuale. Conțin informații introductive pentru cei care doresc să învețe calculatorul:


Pfaffenberger, Bryan. Dicționar explicativ de calculatoare / B. Pfaffenberger, trad.: Liliana Dăbuleanu. – București : Teora, 1996. – 576 p.
Dicționar explicativ de calculatoare englez-român / Marcel-Teodor Ban, Alin-Tavi Mirești, Manuel Miclea, Cristian Miclea. – București : Ed. Tehnică, 1994. – 151 p.
Ionescu-Cruțan, Nicolae. Dicționar de calculatoare englez-român. – București : Niculescu, 2003. – 231 p.
Collin, Simon. Dicționar de multimedia englez-român / Simon Colin, trad.: Irina-Margareta Nistor. - S. l. : Ed. UNIVERSAL DALSI, 2001. – 292 p.
Curteanu, Silvia. PC : ghid de utilizare. – Iași : Polirom, 2001. – 239 p.
Curteanu, Silvia. PC : elemente de bază și utilizare. – Iași : Polirom, 2007. – 428 p.
Miloșescu, M. Ce este calculatorul? – București : Teora, 1996. – 367 p.
Oancea, Bogdan. Bazele informaticii. – București : Ed. Economică, 2004. – 367 p.
Năftănilă, Ion. Microsoft Word 2000. – București : Editura ASE, 2001. – 177 p.
Langer, Maria. Cum să realizăm CD-uri, scrisori, cărți de vizită și fluturași publicitari în Word. – București : Corint, 2005. – 142 p.
Columbus, Louis. Imprimante. – București : Teora, 1995. – 315 p.
Bolun, Ion. Inițiere în rețele INTERNET. – Chișinău : Editura ASEM, 1997. – 392 p.
Curteanu, Silvia. Excel prin exemple. – Iași : Polirom, 2004. – 349 p.
Inteligența artificală: teorie și aplicații în economie / Al. P. Tacu, Șt.Holban, R. Vancea, A. Burciu. – București : Ed. Economică, 1998. – 520 p.
Programarea în web 2.0 / coord.: Sabin Buraga. – Iași : Polirom, 2007. – 261 p.
Schildt, Herbert. C++: manual complet / H. Schildt; trad.: Mihai Dăbuleanu. – București : Teora, 2000. – 644 p.