30.04.2011

Baciu, Gheorghe. Oraşul Bălţi şi oamenii lui. – Chişinău : S. n., 2010. – 495 p.

Fiecare localitate are o istorie frumoasă: cum a apărut, de unde a apărut numele localităţii. Istoria municipiului Bălţi, de exemplu, şi-a găsit reflectarea şi în unele publicaţii din ultimele decenii, conţinutul cărora s-a axat pe aspectele vieţii social-culturale, economico-financiare. Despre oraşul Bălţi s-a scris puţin, doar cîteva referinţe în revista „Viaţa Basarabiei, într-un articol al lui Dumitru Iov sau în cartea lui P. Cruşevan „Basarabia”, scrisă în limba rusă. Dar şi Gh. Ghibănescu, cunoscut istoric, membru corespondent al Academiei Române, publică la Iaşi o schiţă istorică (1931) cu denumirea „Slobozia Bălţilor”, care conţine suficiente date despre originea oraşului, etapele lui de dezvoltare.
Cartea include doisprezece capitole în care se vorbeşte despre localitatea Bălţi pe timpul Imperiuuli Rus; oraşul Bălţi în perioada sovietică; învăţămîntul public şi sportul, viaţa culturală, nasc şi la Bălţi personalităţi etc.

Arta serviciilor în restaurante baruri şi hoteluri

Stavrositu, S. Arta serviciilor în restaurante baruri şi hoteluri. – Constanţa : Dobrogea, 2001. – 479 p.

Servirea în restaurante, baruri şi hoteluri reprezintă o artă. Maniera în care chelnerul întîmpină oaspeţii, atitudinea, calitatea deservirii, dar şi localul propriu-zis motivează clientul să revină, dar şi să creeze o imagine bună a localului.
Cartea în cauză inlcude cinci părţi: Organizarea unităţilor de alimentaţie; Alimentele şi preparatele culinare în gastronomie; Oferta sortimentelor de băuturi în alimentaţie; Oferta serviciilor din restaurante şi baruri; Arta serviciilor de hotelărie.
Fiecare capitol include informaţii cu rpivire la profesionalismul personalului de restaurnt, băuturi nealcoolice, alimente, aranjarea mesei, istoria activităţii de cazare etc.
La finalul fiecărei părţi sunt incluse plnaşe color, unde sunt incluse tehnici de mînuire a platourilor, amenajarea bucatelor de la divrse concursuri internaţionale, aranjamente, feţe de masă, modele şi forme de pahare pe destinaţii de servire, săpecialităţi de prăjituri, torturi şi patiserie etc.
Cartea o puteti găsi la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” (Sediul Central).