15.09.2011

Cărți noi la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” (Sediul Central)

În colecțiile Bibliotecii Municipale ”B.P. Hasdeu” (Sediul Central) au fost achiziționate un set de cărți. Sunt din toate domeniile, preponderent în limba română, dar și în limba rusă. În continuare, vă prezentăm niște cărți, care sperăm să vă fie interesante și utile în formarea Dumneavoastră profesională.


Messinger, Joseph. Dicţionar ilustrat al gesturilor / Joseph Messinger; trad. Cătălin Simion. - Bucureşti: Litera Internaţional, 2011. - 688 p.
Autorul acestui dicţionar este convins de utilitatea lui. A scris şi numeroase lucrări pe această temă. Cu puţin timp în urmă a pus la punct o gramatică gestuală, care s-a bazat pe observarea mai multor grupuri socioprofesionale şi pe stabilirea ca repere de lucru a trei stereotipuri gestuale invariabile fundamentale (Interpretarea gesturilor).
În ziua de azi viziunea asupra semnificaţiei gesturilor trezeşte interesul profesioniştilor în recrutarea de personal, cît şi pe cel al specialiştilor în marketing pe internet. De altfel „jocul celor trei gesturi„ a fost preluat de mai multe sit-uri, dată fiind posibilitatea de a-l adapta oricărei teme. Acest joc reuşeşte să evidenţieze compatiblităţile dintre cele mai variate: iubire, sexualitate, teste de evaluare a performanţelor , relaţii profesionale sau amicale, preferinţe în materie de sport sau de cultură. Dicţionarul ilustrat al gesturilor reprezintă un instrument indispensabil în descifrarea sensului ascuns al tuturor acestor gesturi,posturi,mimici.
Limbajul gestual face obiectul acestei lucrări şi îi va interesa mai ales pe aceia pentru care relaţia cu celălalt reprezintă temelia vieţii lor profesionale: profesori,diplomaţi, agenţi de vînzări, recrutori, psihologi, instructori,pedagogi, consultanţi, avocaţi, medici etc. Dar dicţionarul se adresează şi celor care trăiesc din,prin şi pentru imaginea lor publică.





Hîncu, Damian. Moldova mă doare: mărturie / Damian Hîncu. – Сh.: Prut Internaţional, 2011. - 128 p.
La 7 aprilie 2009, tinerii din Chişinău au dat jos, prin proteste paşnice, regimul comunist.
Cartea e scrisă sub forma unei confesiuni, eseul se bazează pe experienţa personală a unui participant paşnic care a devenit victimă a evenimentelor din această zi.





Ungureanu, Elena. Ghid de exprimare corectă în limba română / Elena Ungureanu. - Bucureşti: Editura Didactică şi Pedagogică, 2008. - 159 p.
Ghidul de exprimare corectă în limba română se adresează tuturor celor interesaţi să vorbească şi să scrie corect în limba română,în conformitate cu normele impuse de Academia Română. Ghidul a fost conceput sub forma unui îndreptar al greşelilor pe care elevii, studenţii şi formatorii din instituţiile de învăţămînt pot să-l consulte cu uşurinţă. Lucrarea se adresează, deopotrivă, jurnaliştilor care, prin profesia practicată, sunt, în acelaşi timp, moderatori şi modelatori ai limbii române actuale.





Bettger, Frank. Cum am devenit expert în vânzări: De la eşec la succes / Frank Bettger; trad. Alexandru Borş. - Bucureşti: Curtea Veche Publishing, 2011. - 255 p.





Gugeac, Ion. Drepturile omului pe înţelesul tuturor: Dicţionar / Ion Gugeac. - Ch.: Î.E.P. Ştiinţa, 2010. - 160 p.
Problematica drepturilor omului deţine aspecte juridice foarte importante fără de care este de neconceput existenţa unui stat de drept, aceasta nu poate fi înţeleasă numai în limitele ştiinţelor juridice cum ar fi: filosofia şi teoria dreptului, dreptul constituţional sau cel internaţional, fără a apela la o serie de postulate interdisciplinare, care unesc în sine elementul filosofic,social şi politologic. Dicţionarul de faţă vă pune la dispoziţie termeni din domeniul drepturilor omului, care conţine nu doar cuvinte specifice acestui domeniu, dar şi expresiice doar la prima vedere par a fi din alte domenii, în realitate , acestea influenţeazăsau contribuie la garantarea drepturilor omului.





Şoimaru, Vasile. Căderea comuniştilor / Vasile Şoimaru. - Ch.: Editura ”Prometeu” SRL, 2010. - 160 p.






Florea, Vasile. Dicţionar universal de artă plastică
/ Vasile Florea, Gheorghe Szekely. - Bucureşti – Chişinău: Litera Internaţional, 2011. - 816 p.
Prezentul dicţionar de artă universală reprezintă de fapt o nouă ediţie, revăzută, a Enciclopediei de artă universală apărută la aceea editură. În volumul de faţă se pot afla mai mute despre personalităţi marcante în domeniul artei din diferite epoci,totodată adăugînd informaţii şi despre alte personalităţi ca pictori,sculptori, graficieni,dari mai cu seamă arhitecţi – care nu figuraseră în prima ediţie, îmbogăţind totodată volumul şi cu unele noţiuni de ordin general. În afară de personalităţi, au fost incluse însă în volum stilurile, curentele,mişcările, o parte din grupările artistice, fără de care nu s-ar fi putut stabili locul ocupat în traiectoria urmată de respectivii creatori în istoria artei universale.





Ţurcanu, Ion. În căutarea originii numelui Basarabia / Ion Ţurcanu. – Ch.: Editura”Labirint”, 2010. – 192 p.







Lectură plăcută!


Natalia Bulgaru