01.02.2011

Pellea, Oana. Jurnal: 2003-2009. – Bucureşti: Humanitas, 2009. – 219 p.


Oana Pellea este o cunoscută actriţă din România. Joacă în română, engleză, franceză, italiană. A reprezentat România în numeroase jurii internaţionale la festivalul de teatru şi de film.

Ioana Pîrvulescu afirmă la începutul cărţii Jurnalului Oanei Pellea Dragă Oana, trebuie să fie îngrozitor de greu să fii actriţă. Şi nu pentru că e nevoie de talent, pasiune, putere de a răbda, stăpînire de sine atîtea altele, ci pentru că lumea din jur te confundă cu măştile pe care le-ai purtat. Ce-i drept, un actor bun se identifică el însuşi cu masca, măcar preţ de un spectacol. Cînd citeşti jurnalul unui actor, lucrurile revin la normal, omul real îşi recapătă nu numai consistenţa, dar şi valoare, iar măştile lui, visul, oricît de minunate, oricît de pline de viaţă, redevin umbre efemere.
Însăşi autoare afirmă că atunci cînd scrii un jurnal pe care te-ai hotărît să-l faci public şi crezi că el nu va interesa pe nimeni, ai senzaţia clară că scrii, de fapt, doar pentru tine. Şi chiar aşa e.
Sursa imaginii: www.librariaatlas.ro

McGinniss, Joe Jr. Poveste din Las Vegas. – Bucureşti: Pandora, 2010. – 325 p.


După cum afirmă autorul Las Vegas este un oraş în care copiii sunt lăsaţi singuri şi dezorientaţi, fără nimic de făcut, fără supraveghere şi îndrumare; cu prea mulţi ciudaţi şi perverşi care încearcă să-i exploreze. E un loc periculor, atît fizic, cît şi emoţional. Nu degeaba are cea mai crescută rată de sinucideri în rîndul adolescenţilor din America: 20%.Pentru a scri această carte, autorul a intervievat zeci de adolescenţi şi tineri crescuţi în Las Vegas.
E un roman plin de tandreţe, o poveste care te lasă cu inima frîntă, un thriller literar pe care nu-l vei putea lăsa din mînă.
Impresii: Portretul brutal al unei generaţii pierdute. Publisher Weekly.
Sursa imaginii: www.cartea.ro

Colecţia Romance a editurii Polirom, Iaşi, România.

North, Freya. Secrete de familie / F. North; trad. din limba engleză şi note: M. Negrilă. – Iaşi: Polirom, 2009. – 558 p. (col. Romance)
Titlu Original: Home Truths.

În ciuda faptului că mama celor trei surori McCabe, simpaticele eroine din Secrete de familie, a fugit cu un cowboy din Denver cînd ele erau mici şi au fost crescute de excentricul lor unchi Django, Cat, Fen şi Pip se consideră cît se poate de normale. Pip are un fiu vitreg în vîrstă de nouă ani, Fen e mama unei fetiţe de cîteva luni, iar Cat s-a întors în Anglia, după o absenţă de patru ani, cu gîndul de a face şi ea un copil. Toate trei au puţin peste treizeci de ani şi viaţa lor pare să le rezerve promisiunea unui viitor minunat. Numai că la petrecerea dată de Django cu ocazia împlinirii vîrstei de şaptezeci şi cinci de ani îşi face apariţia un oasptete neaşteptat. Vechi secrete de familie ies la suprafaţă, iar nu după multă vreme acestea sunt însoţite de veşti noi.
De-a lungul întregii mele vieţi, romanele de dragoste au fost cele care mi-au dat puterea să merg mai departe. Şi am observat că în ultimul timp acest gen de literatură are mai mulţi cititori decît oricare altul. De la poveşti platonice la relaţii dezastruoase, de la drame istorice la aventuri contemporane, romanele de dragoste sunt la fel de diverse ca dragostea însăşi. Iar mie îmi place să trăiesc prin intermediul eroinelor mele, pentru că ele ajung să facă lucruri la care eu nu aş îndrăzni niciodată să mă gîndesc afirmă autoarea.
Impresii: Emoţii, picanterii, lacrimi şi pasiune – ce ar putea să vă displacă la această poveste plină de învăţăminte dedicată romanticilor adevăraţi? - Heat
Un roman emoţionant, care tratează partea mai întunecată a iubirii. Protagonistele din Secrete de familie sunt femei adevărate, cu sentimente adevărate. – She

Sursa imaginii: www.julie.ro

North, Freya. Regulile dragostei / F. North; trad. din limba engleză şi note: L. Lupu. – Iaşi: Polirom, 2009. – 414 p.
Titlu original: Love Rules

Regulile dragostei ne prezintă două tinere extrem de diferite, ceea ce nu le împiedică să fie cele mai bune prietene încă din copilărie. Thea Luckmore, o practicantă devotată a terapiei prin masaj, crede în dragoste la modul de-acum demodat – o dragoste unică, definitivă, absolută, ca-n filme. În schimb, Alice Heggarty, o editoare de succes, s-a lăsat întotdeauna condusă de dorinţă, cu toate că n-a avut pînă la urmă parte decît de lacrimi. La vîrsta de treizeci de ani şi la sfîrşitul unei relaţii dezastruoase, Alice ia decizia să se mărite cu Mark Sinclair, un amic confident, îndrăgostit de ea încă din adolescenţă.
Impresii: O lectură de neuitat, pe care trebuie să o savuraţi de la prima pînă la ultima pagină. – Cosmopolitan
Un roman captivant, făurit din acelaşi material ca viaţa însăşi: din dragoste, sex, fidelitate, pasiune şi, mai presusdeorice, prietenie. – Glamour
Sursa imaginii: www.referatonline.ro

McInerney, Monica. Fetele lui Faraday. – Iaşi: Polirom, 2009. – 551 p.
Titlu original: Those Faraday Girls.

Maggie Faraday, protagonista romanului Fetele lui Faraday, îşi petrece copilăria într-o casă neconvenţională, plină de viaţă, din Tasmania, cu tînăra ei mamă (de numai şaptesprezece ani), patru mătuşi fascinante şi un bunic excentric. Copilul primeşte educaţia necesară şi se bucură din plin de liniştea şi confortul unei familii, însă, cu numai cîteva săptămîni înainte ca Maggie să împlinească vîrsta de şase ani, are loc un evenimnat şocant care le schimbă tuturor vieţile.
Ce s-a întimplat? Veţi descoperi şi singuri în urma lecturării cărţii...
Romanul a fost distins cu General Fiction Award, Australia, 2008.
Impresii: O poveste cu surori care se iubesc şi se luptă în felul acela în care numai surorile o pot face – o saga de familie impresionantă, uneori tristă şi amară... Cu siguranţă un roman ce se cere ecranizat.” Irish Independent

Sursa imaginii: julie.ro