28.02.2012

Ion Creangă, un Homer al nostru

Anul acesta, Ion Creangă împlinște 175 de ani de la naștere. Cu această ocazie, am organizat o expoziție virtuală în semn de apreciere pentru creația lăsată nouă. Ne-a încîntat cu poveștile și amintirile sale din copilărie. Revenim la creația sa ori de căte ori simțim nevoia de ceva frumos. Scrisul și stilul său este inconfundabil.
Ne închinăm în fața Măriei Tale pentru ceea ce ai creat, lăsînd o valoare artistică de neegalat.
Chiar dacă ați scris undeva afirmația Iubite cititor.
Multe prostii vei fi citit, de cînd ești. Citește, rogu-te, și aceste și pe unde-i vedea că nu-ți vin la socoteală, ia pana în mînă și dă tu cu altceva mai bun la iveală, căci eu atîta mai priceput și atîta am făcut
nu cred să existe cineva care să te întreacă. Ion Creangă este Ion Creangă.


Creangă, Ion. Opere. – Iași : Princeps Edit, 2006. – 309 p.

În această lucrare sunt incluse Povești, Amintiri din copilărie, Povestiri artistice, Povestiri didactice, Teatru, Poezii originale, Poezii culese și stilizate, Publicistică, Rostiri, zicători, cuvinte, Corespondență. La final sunt incluse Fragment de autobiografie, Note la povești Glosar, bibliografie și Opera lui Ion Creangă în interpretarea criticii literare.
În colecțiile Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” mai sunt cîteva astfel de titluri, editate în București, de Editura Fundației Culturale Române și Univers Enciclopedic.



Creangă, Ion. Scrieri. - Chişinău : Litera, 1997. - 293 p.

În aceste Scrieri sunt incluse Povești (Soacra cu trei nurori, Capra cu trei iezi, Dănilă Prepeleac, Ivan Turbincă etc.), Amintiri din copilărie, Povestiri (Moș Nichifor Coțcarul, Povestea unui om leneș, Cinci pîni etc.) și Pvestiri didactice (Păcală, Inul și Cămașa, Acul și barosul, Ursul păcălit de vulpe).





Creangă, Ion. Amintiri din copilărie. – București; Chișinău : Litera Internațional, 2005. – 335 p.

Fiecare din noi are niște amintiri din copilărie care rămîn memorabile în mintea noastră. Peste ani ne aducem aminte cu drag de ele. Se pare că Ion Creangă a fost atît de năstrușnic în copilăria sa încit a dorit să-și împărtășe emoțiile cu cei din jurul lui. Dar ne amuză ceea ce citim în amintirile lui și ăutem face o comparație cu copilăria noastră. Nu vom intra foarte mult în detalii vis-a-vis de această lucrare, pentru că nu cred că există om să nu fi citit Amintirile lui Creangă.
Această carte a ajuns la a 5 ediție. Tot aici mai sunt incluse Povești, Povestiri și Povești didactice ale lui Ion Creangă.
Ținem să menționăm că lucrarea Amintiri din copilărie scrisă de Ion Creangă sunt în colecțiile Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” editate și de alte edituri cum ar fi Editura Minerva din București în anul 1971, editura Lumina din Chișinău în anul 1990.



Ion Creangă. Cele mai frumoase povestiri. - S. l.: Papion, 2001. – 159 p.

În această carte sunt incluse următoarele opere: Amintiri din copilărie, Povestiri, Poveste, Moș Nichifor Coțcarul, Povestea unui om leneș, Moș Ion Roată, Popa duhu, Cinci pîni, Ion Roată și Vodă Cuza.



Creangă, Ion. 5 poveşti. - Iaşi : Sedcom Libris, 2003. - 51 p.

Este o ediţi ilustrată şi include poveştile Capra cu trei iezi, Fata babei şi fata moşneagului, Povestea unui om leneş, Punguţa cu doi bani şi Ursul pîcîlit de vulpe.




Creangă, Ion. Povești. Povestiri. Amintiri. – Chișinău : Prut Internațional, 2004. – 318 p.

Din poveștile scrise de Ion Creangă sunt incluse Soacra cu trei nurori, Capra cu trei iezi, Dănilă Prepeleac, Ivan Turbincă etc., din Povestiri sunt incluse Moș Nichifor Coțcarul, Povestea unui om leneș, Cinci pîni etc. respectiv Amintiri din copilărie. Sunt cîteva ediții cu un astfel de titlu, editată în București, Editura pentru literatură, editată în 1967, Iași, editura Junimea, 1983, Chișinău : Litera, 1996, și București : Gramar, 2007.



Creangă, Ion. Povești. Povestea lui Stan Pățitul. – Chișinău : Cartea Moldovei, 2007. – 27 p.

Este o ediție ilustrată, pentru copii. E vorba de un băiețel care rămîne orfan și este plecat între străini ca să-și întrețina viața. Muncind pe la oameni, adună bani și își cumpără necesarul pentru gospodărie.



Creangă, Ion. Pupăza din tei. – București : Editura Ion Creangă, 1989. – 56 p.

În această lucrare sunt niște fragmente din Amintiri din copilărie, și anume: Școala din Humulești, Caprele Irinucăi, Casa părintească, La cireșe, Pupăza din tei, La scăldat. Este o ediție cu ilustrații.



Creangă, Ion. Smărăndița popii. La scăldat. – Chișinău : Pontos, 2008. – 37 p.

E vorba de două povestiri din Amintiri din copilărie. Este o ediție ilustrată, destinată pentru copii.



Creangă, Ion. Scrisori / prefață: Daniel Corbu. – Iași : Princeps Edit, 2006. – 61 p.

Deși nu este o carte voluminoasă, aici sunt incluse scrisorile lui Creangă către colegii lui Mihai Eminescu, Vasile Conta, Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi, Nicolae Gane, Ioan Slavici, A. C. Cuza, Mihail Kogălniceanu. După cum afirmă și Daniel Corbu în prefața acestei cărți, „scrisorile păstrate de la Ion Creangă sunt puține. El prefera confesiunea orală celei prin scrisori, iar moda jurnalului încă nu se impusese la noi. În cele treizeci de scrisori care se cunosc, Creangă este la fel de fermecător ca și în operă.” Mai este o astfel de carte editată în 2001, tot în Iași, editată de aceeași editură.



Anecdote cu și despre Creangă / cuvînt înainte: Daniel Corbu. – Iași : Princeps Edit, 2002. – 35 p.
După cum afirmă și Daniel Corbu în Cuvînt
înainte, „cartea de față adună la un loc evocări ale celor mai spectaculoase întîmplări cu Creangă, care fac din marele povestitor român un personaj picant, original, admirat. Chiar dacă aceste fragmente evocatoare sunt semnate de oameni care l-au cunoscut, e sigur ca multe scene pline de farmec, de spontaneitate s-au pierdut și ne justifică regretul lipsei uni biograf-trezorier cu vocație, care să-l fi cunoscut îndeaproape.

Felicitare de 1 Martie

De multe ori îmi puneam întrebarea care e semnificaţia zile de 1 Martie, ştiam doar că pe data de 1 Martie dădeam marţişoare şi flori fetelor şi femeilor, iar o bună perioadă de timp am avut impresia că 1 Martie e ziua femeilor, iar 8 Martie e ziua mamelor. Dar cînd am crescut mai mare am descoperit cu adevărat semnificaţia zile de 1 martie:
“Conform unui mit care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Ea a hotărât să-l ajute şi a început a da la o parte zăpada şi a rupe ramurile spinoase. Iarna, văzând aceasta, s-a înfuriat şi a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea. Ghiocelul a îngheţat imediat. Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului simbolizează sângele ei roşu pe zăpada alb” .
Şi acum cînd aţi aflat-o şi voi fie ca acest marţişor sa vă aducă, odată cu primele raze ale primaverii, multe realizări, îndeplinirea tuturor viselor, multă fericire şi numai bucurii. Din depărtări, pe aripi neştiute, purtat de un dulce şi mirific dor în cea mai minunată primavară mă îndreapt spre voi toţi cu cîte un Martisor!

Vă doresc tuturor o primăvară fericită!











Maria Bivol