18.03.2015

Aproape căsătoriți de Jane Costello

Costello, Jane. Aproape căsătoriți / J. Costello; trad.: S. Toroscai; O. Cristea. - București: Litera Internațional, 2011. - 445 p.

Care este cel mai rău lucru care i se poate întîmpla în ziua nunții unei mirese drăguțe și iubitoare? Exact.

Doar că de data asta lucrurile se schimbă. Este lăsată baltă. Se hotărăște să se mute în America pentru o perioadă. Odată ajnsă acolo, tînăra devina bona copiilor unui văduv nesuferit, dificil, dar extrem de
atrăgător. Dar între timp le cîștigă inima copiilor, însă Zoe oricum rămîne frustrată de atitudinea tatălui lor. Asta pînă în momentul cînd se schimbă lucrurile. Zoe și tatăl copiilor se îndrăgostesc și se căsătoresc. Spre fericirea copiilor.
Pînă la urmă e o carte-comedie ce merită a fi citită.

Romanul „Aproape casatoriti” a primit premiul pentru cea mai bună comedie romantică a anului 2010 și reprezintă al doilea roman scris de Jane Costello.


Sursa imaginii: www.woman2woman.ro

Romanul Talentatul domn Ripley de Patricia Highsmith



Prima ediţie: 1955.
Titlu original: The Talented Mr. Ripley.

Highsmith, Patricia. Talentatul domn Ripley / Patricia Highsmith, trad.: Dan Dumitrescu.  Bucureşti ; Chişinău : Litera internaţional, 2003.  319 p.

Tom Ripley este una dintre cele mai mari creaţii a literaturii de tip poliţist – pulp fiction – din secolul XX, un personaj schizofrenic, uneori şarmant, ambiţios, neştiutor, total lipsit de idealuri morale şi înclinat spre izbucniri de extremă violentă. Linia pe care Highsmith o trage între psihoză, pe de o parte, şi invidia de clasă şi dorinţele sexuale, pe de alta, fac posibil ca acest comportament deviant să fie considerat, în termeni relativ sumari, ca simtome ale unei boli mintale, dar el poate fi interpretat şi ca o manifestare complexă a ambiţiilor burgheze şi dorinţelor homosexuale reprimate. Romanul e axat pe relaţia dintre Tom şi Dickie Greenleaf, fiul unui bogătaş care frecventează înalta societate şi care şi-a stabilit reşedinţa împreună cu prietena sa, Marge, într-un sat italian de coastă, Mongibello. Tom este îngrozit de încercările stîngace ale lui Dickie de a picta şi de “inexplicabilul” său ataşament faţă de Marge, pe care este clar că nu o iubeşte. Pe de altă parte, este atras de stilul acestuia, de bogăţia sa şi de felul cum arată. Acest complex de sentimente atinge o stare explozivă, cînd Tom îl ucide pe Dickie şi îşi asumă identitatea acestuia, printr-un gest bine calculat, avînd ca scop beneficiul financiar.
O carte cu o acţiune precisă, cu un scris ales şi menţinută într-un ritm alert, cu o isteţime calculată. Este cu mult înaintea thriller-elor convenţionale; o carte clasică a genului. Evening Standart