21.10.2010

1001 de cărţi de citit într-o viaţă / coord.: Peter Boxall. - Bucureşti : Rao, 2007. - 960 p. - Ed. a 2-a

Colaboratorii acestei cărţi nu au urmărit să propună o listă exhaustivă, care să aibă ca rezultat un consens transnaţional şi transcultural asupra cărţilor ce trebuie citite de-a lungul unei vieţi. Pentru această ediţie, colaboratorii au renunţat cu regret la unele titluri ce au figurat în prima ediţie; nu a devenit peste noapte mai uşor să supravieţuieşti fără a fi citit Elizabeth Costello a lui Coetzee sau Călătoria pelerinului de Bunyan.
În alcătuirea listei celr 1001 de cărţi de citit într-o viaţă, m-am aflat adesea prins în vîrtejul acestui paradox şeherezadian. Povestea romanului, aşa cum apare ea în această carte, este o chestiune incoerentă, plină de neprăvăzut şi intrigi secundare neverosimile afirmă Peter Boxall, editorul cărţii.
(Sursa imaginii: www.librarialibertas.ro)

1001 de filme de văzut într-o viaţă / coord.: Steven Jay Schneider. - Bucureşti : Rao, 2006. - 960 p.

Cuvînt înainte

După cum sugerează şi titlul, 1001 de filme de văzut într-o viaţă este o carte ce urmăreşte nu număai să informeze şi să recomande, ci şi să motiveze: să-i transforme pe cititorii curioşi în cinefili pasionali şi să arate că nu mai avem de ales, timpul ne presează, iar lista filmelor care merită cu adevărat vizionate este deja foarte lungă.

Filmele apar cu titlul original urmat, unde este cazul, de cel sub care acestea au circulat în limba română. Titlurile originale în limbile care nu întrebuinţează alfabetul latin, ca de exemplu chineza sau rusă, au fost transliterate. Filmele au fost prezentate în ordine cronologică, în funcţie de anul lansării lor. Premiile de la Hollywood sunt listate sub titlul Oscar şi nominalizări la Oscar, urmate de alte nominalizări şi distincţii obţinute la festivalurile internaţionale de la Cannes, Berlin sau Veneţia.

(Sursa imaginii: www.buybooks.ro)