09.11.2010

Schueneman, Martha. Ghidul caloriilor, carbohidraţilor şi colesterolului. – Ed. a 2-a, rev. - Bucureşti : Litera Internaţional, 2008. – 200 p.


Alimentele se compun din grăsimi, carbohidraţi şi proteine. Grăsimile conţin 9 calorii pe gram. Proteinele şi carbohidraţii au 4 calorii pe gram (alcoolul conţine 7 calorii pe gram.


Ghidul caloriilor, carbohidraţilor şi colesterolului oferă o gamă largă de informaţii într-o singură pagină. Substanţele nutritive vitale sunt detaliate în grafice şi tabele, prezentîndu-se totodată şi o serie de date după care vă puteţi ghida la cumpărături şi la gătit, pentru a obţine preparate savuroase şi hrănitoare.


Cartea include ce este indicat?, ce nu este indicat?, ce conţin şi recomandări cu privire la diverse produse alimentare cum ar fi: preparatele din carne şi vînat; preparate din peşte, crustacee şi pasăre; ouă şi lactate; fructe şi legume; alimente pe bază de amidon, fast-food-uri şi băuturi etc.

(Sursa imagnii: http://www.pravaliacucarti.ro/)

Montignac, Michel. Mănînc, slăbesc şi mă menţin cu reţeta Montignac / M. Montignac; trad.: A. Ulici. – Bucureşti : Litera Internaţional, 2009. – 250 p

Titlu original: Je mange, donc je maigris

Din Cuvînt înainte

Prima versiune a acestei cărţi a apărut în Franţa, în 1987. La acea vreme, nici un editor n-a acceptat să o publice. Faptul că autorul ei era un necunoscut şi că, prin cunţinutul ei, cartea contesta total discursul dieteticii oficiale nu erau de natură să-i liniştească.

Iniţial, cartea a fost publicată pe cheltuiala autorului. Cum nu era distribuită prin reţeaua de librării, la început s-a vîndut exclusiv prin corespondenţă. Dar cum fiecare carte făcea să fie cerute alte cîteva zeci, pentru că zvonul se transmitea din gură în gură, primul milion de exemplare vîndute a atins după patru ani.

În 1992, Mănînc, deci slăbesc era pe prima pagină în toată media. Prezentă, mai mult de o sută de săptămîni consecutive, pe lista celor mai bine vîndute cărţi a revistei L’Express, a intrat în rîndul bestsellurilor.

La prima ediţie a acestei cărţi, mesajul nutriţional pe care îl purta s-a îmbogăţit constant şi s-a perfecţionat nu numai datorită experienţei miilor de cititori, dar în special, datorită observaţiilor făcute de foarte mulţi medici practicieni.
Cartea include următoarele capitole: Regimurile hipocalorice: dietetica eşecului!; Parametrii alimentari; Cum producem kilogramele în exces; Metoda - Faza I: pierderea în greutate; Metoda - Faza II: menţinerea echilibrului ponderal; hipoglicemia, factor esenţial al oboselii; Vitamine, săruri minerale şi oligoelemente; Hipercolesterolemia, bolile cardiovasculare şi obiceiurile alimentare; Zahărul: un dulce care ne vrea răul!; Cum hrănim copiii pentru a nu deveni adulţi obezi; Alimentaţie şi sport.
La sfîrşitil cărţii sunt incluse 3 anexe, care presupun Critici aduse metodei Montignac; Recomandări speciale pentru vegetarieni şi Pentru femeile care depun eforturi să slăbească.
(Sursa imaginii: www.shop.jurnalul.ro)

Statele lumii : marea enciclopedie : în 10 vol. : Vol. 1-10. – Bucureşti : Litera, 2009.


Statele lumii : marea enciclopedie : în 10 vol. : Vol. 1-10. – Bucureşti : Litera, 2009.
Această enciclopedie în 10 volume însumează totalitatea continentelor şi ţărilor lumii, incluzînd localizarea, specificul geografic, istorie, economie, cultură, politică. Cărţile în cauză se află în colecţiile Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din Chişinău.
Vol. 1 : Europa de Nord şi de Vest. – 96 p.
Vol. 2 : Europa Centrală şi de Est. – 192 p.
Vol. 3 : Europa de Sud-Est şi de Sud-Vest. – 282 p.
Vol. 4 : Asia de Est, de Sud-Est şi de Sud. – 408 p.
Vol. 5 : Asia Centrală şi Oreintul Mijlociu. – 504 p.
Vol. 6 : America de Nord şi de Sud. – 624 p.
Vol. 7 : America Centrală şi Indiile de Vest. – 720 p.
Vol. 8 : Africa de Nord şi de Vest. – 816 p.
Vol. 9 : Australia, Oceania şi Antarctica. – 980 p.
Vol. 10 : Africa Centrală şi de Sud. – 912 p.

(Sursa imaginii: www.litera.ro)

Plantele naturii, sursă a tinereţii

Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu” are în colecţiile sale un set de cărţi editate de Editura Arc din Chişinău, din colecţia Secretele sănătăţii. Cărţile sunt din domeniul medicinei şi tratează subiecte ce ţin de alimentaţia raţională a omului, plantele alimentare, detoxifiere. În acest context vă prezentăm cîteva cărţi care pot fi de folos pentru cei interesaţi de acest subiect.


Vasilache, Georgeta. Alimentaţia omului sănătos şi a omului bolnav (recomandări pentru cele mai diverse cazuri de boală). – G. Vasilache, A. Vasilache. – Chişinău : Arc, 2008. – 356 p.

Alimentaţia omului sănătos, corespunzătoare vîrstei, activităţii de muncă, condiţiilor climaterice, anotimpului, face parte din complexul de măsuri profilactice, avînd ca scop fortificarea sănătăţii oamenilor, prelungirea duratei vieţii şi activităţii lor de muncă. Alimentaţia omului bolnav trebuie să corespundă maladiei, caracterului procesului patologic, bolilor concomitente, fiind o metodă obligatorie a terapiei complexe.
Această carte abordează subiecte cu privire la bazele biochimice ale alimentaţiei, grupele de alimente şi valoarea lor nutritivă, alimentaţia raţională dar şi cea dietetică, alimentaţia dietetică în diferite boli, dar şi tehnologia pregătirii mîncărurilor.
Important: alimentaţia raţională contribuie la ameliorarea sănătăţii omului, la prelungirea duratei vieţii şi a capacităţii de muncă!

Vasilache, Georgeta. Ciupercile şi drojdiile în alimentaţie : tratarea unor boli cu ajutorul lor. – Ch. : Arc, 2010. – 200 p.

Conceput şi realizat de un doctor în ştiinţe medicale, specialist în medicina inbternă şi cea a familiei, volumul prezintă principalele ciuperci comestibile şi otrăvitoare, fiind astfel prezentate peste 100 de specii. În text sunt incluse şi planşe color. Multe dintre ciuperci au proprietăţi curative, dar care sunt puţin cunoscute de populaţie. De asemenea, se descrie componenţa lor chimică, efectele curative, reacţiile nedorite, intoxicaţiile posibile la copii şi maturi.
La fel, o atenţie deosebită se acordă şi drojdiilor alimentare şi anume: drojdiilor de panificaţie, de vin şi de bere, care nu sunt altceva decît ciuperci unicelulare. Drojdiile se folosesc la tratarea cancerului, hepatitei, proceselor supurative în plămîni, diabetului zaharat, anemiei etc. Aici sunt incluse şi un şir de sfaturi practice privind prepararea ciupercilor, sfaturi însoţite de reţete ale unor mîncăruri din ciuperci.

Creţu, Larisa. Plantele alimentare care ne apără sănătatea. / L. Creţu, L. Domaşenco. – Chişinău : Arc, 2005. – 320 p.

Omul întotdeauna a folosit plantele ca alimente şi ca medicamente. Plantele alimentare nu au încetat să fie studiate şi utilizate. Ele au anumite proprietăţi terapeutice sau preventive pe care le manifestă în tratamentul unor afecţiuni. Cei interesaţi vor afla informaţii utile şi actuale. Descrierea plantelor este însoţită de indicaţii privind cultura, modul de utilizare, componenţa chimică şi acţiunea asupra organismului.
Cartea include 7 capitole, plantele fiind grupate după: Cerealele şi culturile fabacee (culturile graminee, şi culturile fabacee); Legumele; Culturi aromatice condimentare; Fructele; Plantele tonifiante; Plante oleaginoase şi Plante nucifere.


Vasilache, Georgeta. Tratamentul cu plante / G. Vasilache. – Chişinău : Arc, 2010. – 360 p.

Această carte se adresează persoanelor interesate de efectele curative ale plantelor. Tratamentul bolnavilor cu ajutorul remediilor de origine vegetală este obiectul fitoterapiei. Fiecare plantă conţine un şir de substanţe cu acţiune diversă asupra organismului: antiinflamatoare, diuretică, antimicrobiană etc.).
Informaţiile din această carte sunt împărţite în şapte capitole: Noţiuni generale despre plante medicinale, tratamentul fitoterapeutic al bolilor; folosirea plantelor în alimentaţie; tratamentul cu sucuri; Uleiuri; Alifii; Aromaterapie.


Scrivner, Jane. Dezintoxicarea totală / trad.: Genoveva Bolea. – Chişinău : Arc, 2002. – 223 p.

Lucrarea în cauză abordează aspectele ce ţin de dezintoxicaţie. Vă puteţi dezintoxica mintea, trupul, mediul în care trăiţi.
În carte sunt 6 teme ce includ: dezintoxificarea finală în 30 de zile; dezintoxificarea pentru eliminarea rapidă a efectelor mahmurelii; dezintoxificarea pentru o minte sănătoasă; dezintoxificarea completă a căminului dumneavoastră, dezintoxificarea unei relaţii. În carte sunt incluse sfaturi utile vizavi de acest subiect, cum putem face faţă unei situaţii oarecare, aspectul psihologic, soluţii pentru o alimentaţie sănătoasă etc.

Scrivner, Jane. Dezintoxicaţi-vă mintea / trad.: Vivia Săndulescu. – Chişinău : Arc, 2002. – 163 p.

Această carte presupune a fi un program de acţiune şi gîndire pozitivă. Sunt incluse diverse recomandări care vă va ajuta să învăţaţi cum să reacţionaţi în diverse situaţii: cum reacţionaţi sub presiune, cum păreţi cînd sunteţi nesigur, cum acţionaţi cînd sunteţi speriaţi etc. Veţi afla facă aveţi gînduri şi emoţii fără să vi le amintiţi. După terminarea progrmaului, nu va mai exista vreo zi în care să vă doriţi să nu vă fi dat jos din pat.
Informaţia este organizată în trei părţi: Ce trebuie să fceţi ca să dezintoxicaţi mntea; Programul de 30 de zile şi Moduri de a vă întări şi susţine programul de dezintoxicare.


Scrivner, Jane. Dezintoxicaţi-vă rămînînd tineri / trad.: Vivia Săndulescu. – Chişinău : Arc, 2002. – 199 p.

Informaţiile din această carte oferă cheia pentru o viaţă mai sănătoasă şi mai îndelungată; este visul tuturor. Cu cît suntem mai sănătoşi, cu atît părem mai tineri. Există această posibilitate de a ne păstra aceste echilibru. Pentru aceasta este nevoie de o dozintoxicare în acest sens.
Informaţiile sunt organizate în patru părţi: Corpul; Mintea; Sufletul; Secţiunea practică.





Scrivner, Jane. Dezintoxicaţi-vă viaţa / trad.: Vivia Săndulescu. – Chişinău : Arc, 2002. – 186 p.

Lucrarea în cauză include informaţii în ceea ce priveşte îndepărtarea din minte a tuturor stresurilor şi preocupărilor vieţii de zi cu zi. Dezintoxicarea minţii transformă lucrurile negative în pozitive.
Sunt cinci capitole: cum să folosiţi această carte; programul Dezintoxicaţi-vă viaţa: sarcini esenţiale; 25 de paşi către o viaţă complet dezintoxicată; programul dietetic de dezintoxicare în şapte zile.