15.08.2011

PSIHOLOGIA – ŞTIINŢA SUFLETULUI

Psihologia este o ştiinţă care se ocupă cu studiul proceselor şi al particularităţilor psihice. Psihologia (din limba greacă: ψυχή psyché = suflet, λόγος logos = știință)este știința care studiază comportamentul uman, inclusiv funcțiunile psihice și procesele mentale ca inteligența, memoria, percepția, precum și experiențele interioare și subiective cum sunt sentimentele, speranțele și motivarea, procese fie conștiente, fie inconștiente.În continuare vă prezentăm cărţi noi care completează domeniul psihologiei de la Sediul Central.

Brillon, Monique. Emoţiile pozitive, emoţiile negative şi sănătatea : Teama, furia şi agresivitatea, iubirea, bucuria şi tristeţea, speranţa şi deznădejdea, ruşinea / Monique Brillon ; trad. de Cristina Livia Vasilescu. – Iaşi : Polirom, 2010. – 264 p.

Emoţiile influenţează atît deciziile pe care le luăm, cît şi atitudinea pe care o adoptăm faţă de ceilalţi. În timp ce unele- iubirea, bucuria sau speranţa – sunt plăcute, altele – furia, tristeţea sau ruşinea – ne provoacă stres. Cum se nasc emoţiile? Este posibil să le controlăm? Ce se întîmplă cînd încercăm să ignorăm o emoţie? Monique Brillon, psiholog cu o experienţă de peste 30 de ani, arată modul în care emoţiile şi gîndurile negative ne pot afecta sănătatea şi ne învaţă să le gestionăm astfel încît să ne regăsim starea de bine. Carte cuprinde 12 capitole, printre care se regăsesc şi teme ca: emoţii şi sentimente,somnul,visele şi emoţiile;sentimente şi memorie: pentru ca gîndirea să vindece;strategii împotriva emoţiilor supărătoare;este speranţa suficientă pentru a vindeca?;dreptul de a fi trist s.a.

Ciccotti, Serge. 150 de experimente pentru cunoaşterea sexului opus: Psihologia feminină şi psihologia masculină / Serge Ciccotti; trad. de Elena Gîrlea. – Iaşi : Polirom, 2009. – 328 p.

Psihologia feminină este adesea un mister pentru bărbat, dar şi reciproca este valabilă. Chiar dacă bărbaţii nu vin de pe Marte şi nici femeile de pe Venus, există totuşi diferenţe între sexe, atît sub aspectul comportamentului, cît şi sub al modului de gîndire. Scopul acestei cărţi este de a le pune în evidenţă. Deosebirile despre care veţi citi aici au la bază lucrări ştiinţifice recente, menţionate în text. Lucrarea prezintă cîteva dintre diferenţele care au fost observate în cercetarea ştiinţifică. Temele selectate se regăsesc rareori în literatura de popularizare. Unele diferenţe dintre bărbaţi şi femei sunt uimitoare, altele amuzante ; unele sunt importante, altele mai puţin. Ele pot fi înnăscute, înscrise în genele noastre. Altele sunt legate de fluctuaţiile hormonale sau ţin mai mult de cultură şi de educaţie. Concluzia la car veţi ajunge, dupa ce veţi citi această carte, este că toate aceste mici diferenţe , puse la un loc, sunt responsabile de faptul că cineva este bărbat sau femeie.

Chapman, Gary. Iubirea ca un mod de viaţă : Şapte trăsături de caracter ce vă vor îmbunătăţi relaţiile cu cei din jur / Gary Chapman ; trad. din l.engl. Daniela-Georgiana Arşinel. – Bucureşti : Curtea veche Publishing, 2010. – 351 p.

Această carte este scrisă într-un limbaj simplu, pe înţelesul tuturor. Oamenii obişnuiţi sunt cei care deţin secretul consolidării unei societăţi în care relaţiile cu ceilalţi sunt fundamentale, în care sprijinul acordat semenilor reprezintă un gest natural şi în care copiii cresc respectîndu-se unii pe alţii şi, da, chiar iubindu-se reciproc. În prima parte sunt examinate trăsăturile de caracter care sunt : Bunătatea, răbdarea, iertarea, respectul, smerenia, generozitatea, sinceritatea. În partea a doua este scris despre cultivarea iubirii ca un mod de a-ţi trăi viaţa.

Reiman, Tonya. Limbajul trupului : Cum să ai succes atât în planul profesional, cît şi în cel personal / Tonya Reiman ; trad. din l.engl. de Valentin Adrian Serac. - Bucureşti : Curtea veche Publishing, 2010. – 376 p.

Tonya Reiman, expertul numărul unu din Statele Unite ale Americii în decodarea semnalelor secrete ale limbajului trupului, dezvăluie un teritoriu al comunicării interpersonale rămas pînă acum în penumbră : felul în care puteţi exploata potenţialul semnalelor nonverbale pe care le transmiteţi pentru a obţine exact ceea ce vă doriţi, în orice moment din viaţă, fie el personal sau profesional.
Limbajul trupului este lectura care vă va ajuta să obţineţi ceea ce vă doriţi de la ceilalţi, înţelegînd totodată mesajele nonverbale pe care interlocutorii vi le transmit. După ce veţi descifra înţelesul ascuns aflat în spatele anumitor gesturi, grimase sau mişcări ale corpului, veţi căpăta un adevărat al şaselea simţ, care vă poate schimba viaţa, salva cariera sau vă poate ajuta în orice moment dificil.

Lacroix, Michel. Să ai un ideal / Michel Lacroix ; trad. de Ileana Cantuniari. – Bucureşti : Editura Trei, 2009. – 179 p.

Chiar trebuie să ai un ideal pentru a fi fericit? Imediat ce vrei să răspunzi la întrebare,lucrurile se complică.
Pe de-o parte, îi admirăm pe cei care au un ideal şi care sunt capabili să urmărească un scop în mod constant(acesta este lucrul care dă cu adevărat sens vieţii).
Pe de altă parte, ştim cu toţii cît de necesar este ca, în anumite condiţii, să poţi ceda şi să nu-ţi direcţionezi viaţa urmărind în mod isteric un scop rigid. Noţiunea de ideal presupune de multe ori un angajament total, lucru care poate da naştere unor atitudini totalitariste. Totuşi idealul vine din adîncul nostru, ne oferă motivaţia de a fi mai buni, de a ne depăşi pe noi înşine.
Cartea Să ai un ideal susţine o controversă filosofică şi psihologică pe această temă inedită. Ea propune o nouă manieră, mai puţin toxică, de idealism, care conciliază înclinaţia spre bine şi cea spre rău, pe de-o parte, idealul şi raportarea necesară a acestuia la real,pe de altă parte.

Hollis, James. De ce oamenii buni săvîrşesc fapte rele? / James Hollis ; trad. de Laura Fota. – Bucureşti : Editura Trei, 2009. – 380 p.

Cum se face că oamenii buni fac lucruri rele? De ce oameni, de altfel obişnuiţi, cad în patima jocurilor de noroc, a băuturii, obţin bani prin mijloace necinstite, ajung dependenţi de pornografia de pe internet, îşi înşală partenerul de viaţă? De ce repetă aceleaşi comportamente distructive în relaţiile interpersonale, la locul de muncă sau în propriile obiceiuri? Şi pe o scară mai largă, cum putem vindeca toată durerea şi suferinţa din lume?
În De ce oamenii buni săvîrşesc fapte rele? James Hollis analizează discrepanţele dintre valorile pe care le proclamăm şi acţiunile noastre, adesea distructive, totodată oferindu-ne soluţii pentru o înţelegere mai profundă acestora. Coborînd în infernul fiinţei reuşim să ne vindecăm fisurile interioare, să aflăm ce forţe lucrează împotriva noastră şi de ce. Hollis nu se limitează la tenebrele personale ale individului, ci îşi extinde studiul asupra istoriei, religiei, oragnizaţiilor şi corporaţiilor actuale.

Ras, Patrice. Morfopsihologie: Chipul, oglinda personalităţii / Patrice Ras ; trad. de Ioana Avădanei. – Iaşi : Polirom, 2009. – 224 p.

Morfopsihologia ne ajută să înţelegem personalitatea celorlalţi studiindu-le trăsăturile : o faţă pătrată indică un caracter voluntar, puternic ; bărbia îngustă este caracteristică visătorilor ; asimetria e specifică persoanelor adaptabile, cameleonice... Volumul prezintă noţiunile elementare ale domeniului, precum şi diferitele tipuri de fizionomii, pe care le ilustrează cu numeroase fotografii şi desene şi pentru care sintetizează principalele trăsături de personalitate.
O secţiune specială este dedicată răspunsurilor la cele mai frecvente întrebări adresate autorului în cadrul conferinţelor susţinute de-a lungul timpului.

Guilmartin, Nance. Cuvinte care vindecă : Ce poţi spune cînd nu ştii ce să spui / Nance Guilmartin ; trad. din engl. de Smaranda Nistor. – Bucureşti : Editura Trei, 2010. – 387 p.

De multe ori se întîmplă să vrem să ajutăm o persoană care trece printr-o perioadă grea, dar să nu ştim ce să spunem sau cum să îi fim alături. Sau ni se poate întîmpla să ne confruntăm cu situaţia de a nu şti cum să cerem ajutorul celorlalţi sau cum să-l acceptăm. Nance Guilmartin ne oferă un ghid pentru a reuşi să-i ajutăm pe cei aflaţi în dificultate sau pentru a primi sprijin atunci cînd viaţa, inevitaabil, ne aduce şi momente de suferinţă, nesiguranţă sau pierderi. Deşi ne este greu să fim martorii durerii sau disconfortului celor din jur, uneori alegem să nu spunem nimic pentru a evita să greşim, spunînd ceva nepotrivit. Această carte ne ajută să învăţăm cum să le fim alături, cum să iniţiem o punte a comunicării şi cum să arătăm că ne pasă.

Nichols, Michael P. Ascultă-mă ca să te ascult : Capacitatea de ascultare poate îmbunătăţi relaţiile noastre / Michael P. Nichols ; trad. din engl. de Ioana Bădulescu. – Bucureşti : Editura Trei, 2010. – 459 p.

O persoană vorbeşte, cealaltă ascultă. Este atât de simplu, încît ni se pare de la sine înţeles. Din păcate, majoritatea ne considerăm nişte ascultători mai buni decît suntem. De ce atunci cînd vorbim cu membrii familiei, cu partenerii, colegii sau prietenii nu reuşim să stabilim o legătură? În ce fel se opun reacţiile emoţionale comunicării autentice? Această carte bine gîndită, amuzantă şi empatică a ajutat deja peste 100 000 de cititori să depăşească anumite conflicte şi să îşi transforme relaţiile personale şi profesionale. Experimentatul terapeut Mike Nichols oferă exemple vii, tehnici uşor de învăţat şi exerciţii practice ce ne pot ajuta să devenim ascultători mai buni – şi să ne facem auziţi şi înţeleşi chiar şi în situaţiile dificile.