21.12.2011

Astronomia - cunoașterea și înțelegerea universului

Universul / coord.: Isabelle Bourdial; trad.: Ana Andreescu. - București : Rao, 2003. – 135 p.

Este o enciclopedie preponderent pentru copii și adolescenți, dar această carte poate fi consultată și de cei pasionați de astronomie. Informațiile sunt cuprinse în patru părți: observarea cerului; sistemul solar; stele și galaxii; cucerirea spațiului cosmic. La final este inclus un dicționar și un indice.







Hawking, Stephen. Universul într-o coajă de nucă / St. Hawking; trad.: Gh. Stratan, O. Țînțăreanu; A. Vișinescu. – București : Humanitas, 2006. – 210 p.

De unde am apărut? Cum a început universul? De ce e universul așa cum e? Mai există încă o mulțime de lucruri despre univers pe care nu le știm sau pe care nu le înțelegem. Dar progesele remarcabile mai ales în ultima sută de ani trebuie să insufle încrederea că o înțelegere completă nu poate fi mai presus de puterile noastre afirmă autorul cărții. În această carte include 7 capitole: Scurtă istorie a relativității; forma timpului; universul într-o coajă de nucă; prezicînd viitorul; protejînd trecutul etc.






Macdougall, J. D. O scurtă istorie a planetei Pămînt / J. D. Macdougall; trad.: D. Constantinescu. – București : Niculescu, 2001. – 255 p.

Cartea în cauză prezintă într-un stil concis și accesibil evoluția Pămîntului, reflectînd viața geologică și biologică a Terrei; evoluția atmosferei și a continentelor; fenomene climatologice actuale și teorii noi privind apariția vieții. La final este inclus un glosar de termeni geologici.






Barrow, John D. Originea universului / J. D. Barrow; trad.: Al. David. – București : Humanitas, 2008. – 153 p.

Originea universului a fost dintotdeauna un subiect interesant pentru noi. Interesul pentru acest fapt a stîrnit reacții, fiind astfel, un subiect cercetat de mulți astronomi. Autorul cărții, John D. Barrow, tratează subiectul ce ține de felul în care a apărut timpul, spațiul și materia. Cercetările lui Barrow sunt delimitate în 8 părți: universul pe înțelesul tuturor; marele catalog al universului; singularitatea și alte probleme etc.






Vizir, Elena. Dicționar enciclopedic anstronomic / E. Vizir; A. Bivol. – Tîrgoviște : Bibliotheca, 2008. – 435 p.

Pentru a cunoaște un domeniu este necesar să cunoști și să înțelegi termenii de specialitate. Ceea ce ține de astronomie nu este o excepție. Autoarele oferă numeroși termeni de specialitate, oferind inclusiv explicațiile de rigoare. Tot aici sunt incluși și diverși astronauți, alături, de care, este inclusă o scurtă biografie. Temenii sunt incluși în ordine alfabetică.







Bernard, H. Compendiu de astronomie / H. Bernard, K. Linder, M. Schukowski; trad.: C. Furtună. – București : ALL Educational, 2001. – 192 p.

Astronomia este împărțită în domenii, între care există multiple legături. Obiectul de studiu al astronmiei este starea și evoluția Universului, ca și a sistemelor și a corpurilor cerești conținute în acesta.
Acest compendiu poate fi considerat o carte utilă pentru elevi. Informațiile care sunt cuprinse în paginile compendiului sunt grupate în 7 capitole: Obiectul, metodele și mijloacele astronomiei; orientarea pe bolta cerească; Sistemul Solar; Stelele; sitemele stelare; Istoria astronomiei.

Cristea, Valeriu. Dicționarul personajelor lui Dostoievschi. – Iași : Polirom, 2007. – 970 p.


Acest dicționar cuprinde absolut toate personajele dostoievskiene din unsprezece operele: personaje anumite, numite și anonime, principale și secundare. Personajele îm acest dicționar s-a făcut în ordinea alfabetului românesc, pe baza numelui de familie, dar și a numelui celui mai frecvent citat în roman, astfel încît unul și același erou poate apărea de două ori în roman. E ceea ce li se întîmplă în special eroinelor care, chiar atunci cînd posedă un nume de familie sunt invocate mai ales prin numele mic urmat sau nu de patronimic.
După cum se menționează în Notă asupra ediției, „în ediția de față s-a renunțat la utilizarea ghilimelelor speciale menite să nuanțeze – ironic sau sceptic – un cuvînt sau sintagmă. Acestea vor fi marcate, ca și citatele dintr-un text străin, prin ghilimele obișnuite. Cuprinde și un „Index de personaje”, care va orienta și va ajuta cititorul; iar lista bibliografică de la final este una compactă.”

1000 X EUROPEAN ARHITECTURE. - Deutschland: S.l., Verlagshaus Braun, 2007. – 1026 p.


All the important themes of our present time are put into the European perspective – it’s time to do this with architecture as well! Projects from all parts of the continent have been selected to create a representative overview of the latest European architecture. The great variety of European architecture is guaranteed because there is only one project presented per architect - with high-quality pictures and plans. Particular emphasis has been placed on making sure that many small creative and surprising buildings are presented alongside much-quoted “musts”.